Dalajláma: Nie je treba, aby som mal svojho nástupcu

NETKY.SK • 8 September 2014, 07:50 • 2 min
Dalajláma: Nie je treba, aby som mal svojho nástupcu

BERLÍN - Najvyšší tibetský duchovný, 14. dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, sa domnieva, že by mal byť posledným tibetským dalajlámom, čím by sa ukončila stáročná tradícia tejto historickej himalájskej oblasti. Duchovný vodca to uviedol pre nedeľňajšie vydanie nemeckých novín Welt am Sonntag.

slovakia

left justify in out

"Mali sme dalajlámu takmer päť storočí. Terajší 14. dalajláma je veľmi populárny. Skončime teda pri ňom," povedal tibetský duchovný. "Budhizmus v Tibete nie je závislý na jedinom človeku. Máme veľmi dobrú organizačnú štruktúru s vynikajúco vyškolenými mníchmi a učencami," dodal laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1989.
      

Tibet bol v roku 1951 anektovaný Čínou a dalajláma utiekol v roku 1959 po neúspešnom povstaní proti komunistickej nadvláde cez Himaláje do Indie, kde žije v exile dodnes. V roku 2011 sa vzdal svojich politických povinností a povýšili ho na premiéra tibetskej exilovej komunity. Stále však zostáva tvárou hnutia Tibeťanov. Na otázku, či sa ešte niekedy bude môcť vrátiť do vlasti, odpovedal: "Áno, som si tým istý. Čína sa už nemôže ďalej izolovať, musí nasledovať globálne trendy smerom k demokratickej spoločnosti."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies