Dalajláma na výročie vyzýva Čínu, aby prijala demokraciu

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 12:17 • 2 min
Dalajláma na výročie vyzýva Čínu, aby prijala demokraciu

DHARAMSALA - Exilový tibetský duchovný líder dalajláma na 25. výročie masakry na námestí Nebeského pokoja v Pekingu vyzval Čínu, aby prijala demokraciu.

slovakia

left justify in out

Zároveň uviedol, že sa pomodlí za "mučeníkov", ktorí pri zásahoch zahynuli. Dalajlámovo zriedkavé vyjadrenie k násiliu zo 4. júna 1989 prichádza dva roky po tom, čo sa vzdal politiky. Peking ho stále považuje za separatistu.

 

"Pomodlím sa za tých, ktorí zomreli za slobodu, demokraciu a ľudské práva," uviedol nositeľ Nobelovej ceny mieru podľa stanoviska Initiatives for China, skupiny so sídlom vo Washingtone, ktorá bojuje za mierový prechod Číny k demokracii. Hoci bol podľa dalajlámu dosiahnutý veľký pokrok v integrácii do svetovej ekonomiky, rovnako dôležité je "povzbudiť Čínu, aby vstúpila do hlavného prúdu globálnej demokracie". Čínske ministerstvo zahraničia vyjadrenia odmietlo. "Každému je jasné, kto dalajláma je. Jeho stanovisko má postranné motívy," uviedol hovorca ministerstva na brífingu. 

 

Dôsledkom krvavého potlačenia demonštrácií v Pekingu bolo ukončenie snáh demokraticky zmýšľajúcej časti čínskej spoločnosti o reformu komunistického režimu. Údaje o tom, koľko ľudí prišlo pri masakre o život, sa rôznia. Sovietske tajné služby počet obetí vtedy odhadli na približne 3000, oficiálne úrady v Číne to však odmietajú priznať. Rok 1989 znamenal koniec komunistickej diktatúry vo väčšine krajín vtedajšieho východného bloku. Čína však aj viac ako 20 rokov po týchto udalostiach zostáva verná komunistickým ideálom a rovnako ako vtedy ich presadzuje nedemokratickými a násilnými metódami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies