Dalajláma dnes odchádza z Bratislavy do Prahy

NETKY.SK • 17 Október 2016, 09:17 • 2 min
Dalajláma dnes odchádza z Bratislavy do Prahy

PRAHA - Do Česka sa z Bratislavy dnes presunie tibetský duchovný vodca dalajláma. V Prahe bude účastníkom konferencie Fórum 2000, ktorá si pripomína svojho zakladateľa a dalajlámovho priateľa Václava Havla. Oproti Slovensku, kde sa s tibetským duchovným stretol prezident Andrej Kiska, ani jeden český štátnik schôdzku s ním doteraz neavizoval, napísal na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorý udržiaval vrelý vzťah s bývalým prezidentom ČR Václavom Havlom, vystúpi v pražskom Žofínskom paláci v stredu 19. októbra, na záver celej konferencie Fórum 2000. Zatiaľ čo na Slovensku ho súkromne privítala hlava štátu Andrej Kiska či podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová, z českých vrcholných predstaviteľov stretnutie s ním žiadny doteraz neohlásil.

 

"Všetci máme zodpovednosť za to, aby sme vytvorili šťastnejšie, mierumilovnejšie a súcitnejšie ľudstvo," povedal na bratislavskej prednáške o ľudských nádejach v neistých časoch dalajláma.

 

Zároveň vyzval, aby medzi sebou ľudia šírili radosť, šťastie a pozitívnu energiu. Ohradil sa napríklad proti paušálnemu označovaniu moslimov za teroristov.

 

Stretnutie dalajlámu s Kiskom odsúdili predstavitelia Číny. Peking tibetského duchovného považuje za separatistu, ako napríklad po jeho septembrovej návšteve v Rade Európy a Európskom parlamente zdôraznil hovorca čínskej diplomacie Lu Kchang.

 

Jeho schôdzky s predstaviteľmi cudzích štátov preto Čína kritizuje dlhodobo. Dalajláma však vyhlásil, že sa neusiluje o nezávislosť Tibetu, ale iba o rešpektovanie jeho kultúry, dodáva ČRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies