Dalajláma chce navštíviť Arunáčalpradéš, o ktorý sa India sporí s Čínou

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 14:31 • 2 min
Dalajláma chce navštíviť Arunáčalpradéš, o ktorý sa India sporí s Čínou

GUVAHÁTI - Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval dnes do zväzového štátu Ásam na severovýchode Indie, odkiaľ má naplánované zavítať na návštevu susedného štátu Arunáčalpradéš - územia, ktoré administratívne spravuje Naí Dillí, ale územný nárok si naň robí aj Peking.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra Reuters.

 

Táto dalajlámova návšteva by však mohla vyvolať napätie medzi Indiou a Čínou ohľadne strategických otázok, akými sú napríklad zlepšujúce sa vzťahy Číny s úhlavným nepriateľom Indie Pakistanom, domnievajú sa politickí analytici.

 

Arunáčalpradéš, ležiaci vo východných Himalájach, Čína dokonca nazýva "južným Tibetom".

Dalajláma pre televíznu stanicu Reuters TV na letisku ásamského mesta Guvaháti povedal, že cieľom jeho návštevy je len podporovať náboženskú harmóniu.

 

Čína, ktorá považuje dalajlámu za nebezpečného separatistu, však v piatok vyjadrila s touto jeho návštevou rozhodný nesúhlas a vyzvala Indiu, aby sa "vyhýbala akýmkoľvek akciám, ktoré by len ďalej skomplikovali pohraničné otázky". Indická vláda tvrdí, že dalajlámova návšteva je náboženského charakteru, a nie politického.

 

Dalajláma sa nechal počuť, že je šťastný, že môže byť zase na území, ktoré uňho vyvoláva spomienky na útek z Tibetu, odkiaľ v roku 1959 odišiel po nevydarenom povstaní proti čínskej vláde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona