Dalajláma bude chýbať na pietnych aktoch na počesť Mandelu v JAR

NETKY.SK • 9 December 2013, 14:01 • 2 min
Dalajláma bude chýbať na pietnych aktoch na počesť Mandelu v JAR

NAÍ DILLÍ - Hovorca dalajlámu Tenzin Taklha dnes oznámil, že dalajláma sa nezúčastní na pietnych aktoch za zosnulého legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu v Juhoafrickej republike (JAR), kde sa budhistickému duchovnému vodcovi už dvakrát nepodarilo získať vstupné víza.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca dnes neuviedol dôvod, prečo bude dalajláma chýbať na pietnom akte v Johannesburgu a na pohrebe Mandelu v dedine Kunu, kde laureát Nobelovej ceny za mier a prvý černošský prezident JAR vyrastal. Taklha len dodal, že "logisticky to tentoraz nie je možné".

JAR zabránila dalajlámovi v roku 2009 v účasti na mierovej konferencii laureátov Novelových cien za mier a v roku 2011 zdržiavala vydanie vstupného víza, až kým tibetský vodca nestiahol žiadosť.

Dalajláma po úteku z Číny v roku 1959 žije v exile v Indii a sídli v horskom meste Dharamsala. Žiada väčšiu autonómiu pre Tibet, ale Čína ho obviňuje zo separatistických snáh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies