Dáiš tvrdí, že dvaja neidentifikovaní útočníci v Paríži boli Iračania

NETKY.SK • 20 Január 2016, 14:49 • 2 min
Dáiš tvrdí, že dvaja neidentifikovaní útočníci v Paríži boli Iračania

PARÍŽ - Propagandistický časopis extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnil v najnovšom čísle fotomontáž so snímkami deviatich páchateľov teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis. Fotomontáž má titulok Iba teror.

slovakia

left justify in out

Na fotomontáži zverejnenej internetovým časopisom Dábik sú fotografie štyroch Francúzov, troch Belgičanov i dvoch údajných Iračanov, ktorých identita doteraz nebola známa.

 

Ústrednou postavou snímky je Abdelhamid Abaaoud (uvádza sa jeho bojové meno abú Umar Baldžíkí), predpokladaný strojca parížskych útokov, ktoré si vyžiadali 130 obetí a vyše 350 zranených.

 

Po jeho bokoch sú menšie fotografie dvoch členov komanda, ktorí strieľali do ľudí zabávajúcich sa alebo večerajúcich na terasách viacerých reštaurácií v 10. a 11 parížskom obvode. Ide o Chakiba Akrouha (abú mudžáhid Baldžíkí) a Brahima Abdeslama (abú Kaakáa Baldžíkí).

 

Vo fotomontáži sú aj snímky samovražedných atentátnikov z klubu Bataclan: Samyho Amimoura (abú Kitál Faransí), Ismaela Omara Mostefaia (abú Rajjan Faransí) a Foueda Mohamed-Aggada (abú Fuád Faransí).

 

Nechýbajú ani fotografie mladých mužov, ktorí aktivovali nálože na svojom tele pred národným štadiónom Stade de France na predmestí Saint-Denis. Jedným z nich bol Bilal Hadfi (Zúlkarnajn Faransí). Ďalších dvoch mužov časopis prezentuje ako Iračanov a pri ich fotografiách uvádza mená Alí Irákí a Ukáša Irákí.

Pri telách týchto "Iračanov" sa našli falošné sýrske pasy, na základe ktorých sa dostali do Európy cez Grécko spolu s migrantmi z blízkovýchodných krajín. Vyšetrovatelia požiadali verejnosť o pomoc pri identifikácii tiel, ale doteraz sa tak oficiálne nestalo. Francúzske médiá dnes preto upozorňujú, že zverejnenie mien dvoch údajných Iračanov je novou informáciou, ktorá vyplýva z tejto fotomontáže.

 

Pozornosť púta aj to, že na snímke chýba Salah Abdeslam, ktorý je podozrivý zo spoluúčasti na parížskych atentátoch a od 13. novembra je na úteku, pričom je po ňom vyhlásené medzinárodné pátranie.

 

Podľa odborníkov na džihádizmus jeho neprítomnosť na fotomontáži možno vysvetliť aj tým, že snímka má za cieľ "glorifikovať mŕtvych".

Odborníci súčasne predpokladajú, že Dáiš by v krátkom čase mohol zverejniť aj videozáznam, keďže pri hlavách viacerých z nafotených mužov vidno mikrofóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies