Daimler začína vytvárať podmienky pre nástup elektroáut

NETKY.SK • 14 Október 2013, 06:21 • 2 min
Daimler začína vytvárať podmienky pre nástup elektroáut

STUTTGARD - Silnému rozšíreniu vozidiel s ekologickým pohonom v Nemecku zatiaľ bráni aj veľmi slabá sieť čerpacích staníc s vodíkom. Mesačník manager magazin (mm) na internetovej stránke uvádza, že situáciu sa rozhodol zmeniť automobilový koncern Daimler s piatimi partnermi.

slovakia

left justify in out

Založil konzorcium, ktoré chce do roku 2023 dosiahnuť, aby ich v krajine bolo namiesto súčasných 15 najmenej 400 staníc na tankovanie vodíka. V metropolách regiónov Berlín, Hamburg, Mníchov, Frankfurt nad Mohanom, Stuttgart a v Porýní a Porúrí najmenej po 10. Medzi týmito centrami by sa mala nachádzať na diaľniciach aspoň jedna stanica na každých 90 km.

Dohoda o výstavbe siete čerpacích staníc pre program Initiative H2 Mobility je už podpísaná. V aliancii sú firmy Linde, špecialista na produkciu priemyselných plynov, Air Liquide, ropné koncerny ÖMV, Shell a Total.

Daimler spája svoju budúcnosť nielen s hybridným pohonom (klasické palivo/elektrina), ale vyvíja aj autá so spaľovacími článkami, v ktorých sa vodík za prispenia kyslíka zmení na elektrickú energiu a vodu. Podľa expertov práve takýmto elektroautám patrí budúcnosť.

Prvé autá so spaľovacími článkami by mali prísť na trh v roku 2015. Toyota v ňom začne predávať svoju limuzínu. Japonci chcú spolu s BMW do roku 2020 vyvinúť celý systém pre vozidlá, v ktorom budú vyriešené otázky nádrží pre vodík, motory a batérie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona