Daimler v USA preveruje svoje emisné certifikáty

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 08:42 • 2 min
Daimler v USA preveruje svoje emisné certifikáty

NEW YORK - Automobilka Mercedes, ktorá je divíziou spoločnosti Daimler, v USA preveruje svoj systém prideľovania emisných certifikátov pre naftové autá. K internému vyšetrovaniu pristúpila na základe žiadosti federálneho ministerstva spravodlivosti. Spoločnosť uviedla, že s americkými úradmi v plnom rozsahu spolupracuje a podnikne všetky potrebné opatrenia, aby napravila prípadné nezrovnalosti.

slovakia

left justify in out

Internému vyšetrovaniu predchádzala v USA hromadná žaloba, ktorú podali na automobilku majitelia áut Mercedes s technológiou BlueTEC. Vozidlá s naftovým motorom majú totiž v reálnej prevádzke vypúšťať oveľa viac emisií, než pri testovaní v laboratórnych podmienkach. Spoločnosť vo štvrtok zopakovala, že žalobu považuje za neopodstatnenú a svoje záujmy chce chrániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami. Právnická firma Hagens Berman zastupujúca majiteľov vozidiel tvrdí, že tieto autá vypúšťali v prípade testovania na ceste emisie oxidu dusíka, ktoré v priemere 19-násobne prekračovali limity povolené americkou Agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA). Niektoré výsledky testovania mali prekročiť limity EPA až 65-násobne.

 

V septembri minulého roka nemecký koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 mil. áut vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona