Daimler chce v Brazílii prepustiť 1500 ľudí, odbory s tým nesúhlasia

NETKY.SK • 24 August 2015, 19:35 • 2 min
Daimler chce v Brazílii prepustiť 1500 ľudí, odbory s tým nesúhlasia

SAO PAULO/STUTTGART - Po výraznom prepade predaja ťažkých nákladných vozidiel chce Daimler zrušiť 1500 pracovných miest vo svojej fabrike v Sao Paulo.

slovakia

left justify in out

Brazílsky trh nákladiakov v 1. polroku 2015 medziročne klesol o 44 % a zhruba v rovnakom rozsahu sa znížil aj predaj nákladných áut Daimleru. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Hovorca Daimleru uviedol, že koncern hľadá riešenie pre 1500 zamestnancov. "S rýchlym zotavením trhu, žiaľ, nemožno počítať," cituje ho agentúra. S rušením miest nesúhlasia odbory. Michael Brecht, predseda koncernových odborov, žiada vedenie Daimleru, aby odvolalo prepúšťanie a vrátilo sa za rokovací stôl. "Musíme nájsť kompromis, ktorý by bol prijateľný pre zamestnancov aj spoločnosť."

 

Divízia nákladných vozidiel sa už mesiace zmieta v konflikte medzi odbormi a vedením. Od začiatku roka obe strany rokujú o budúcnosti továrne v Sao Paulo. Daimler navrhol krátenie pracovného času a miezd, čo však zamestnanci začiatkom júla odmietli.

 

Z polročnej správy Daimleru vyplýva, že koncern od začiatku roka 2013 zrušil v Brazílii zhruba 3000 pracovných miest a na konci júna tam zamestnával takmer 11.900 ľudí. V súčasnosti sa tam vyrábajú len nákladné vozidlá, no Daimler tam vo februári aj napriek kríze položil základný kameň prvej brazílskej fabriky pre osobné autá.

 

Daimler nie je jediná automobilka, ktorá zápasí s poklesom predaja kamiónov. Jeho priamy konkurent MAN, dcéra koncernu Volkswagen, v 1. polroku zaznamenal zníženie odbytu viac než o polovicu. MAN sa s odbormi už koncom minulého roka dohodol o skrátení pracovného času a primeranom znížení miezd brazílskych zamestnancov a okrem toho odštartoval program odstupného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies