Dahl: Boom švédskeho krimi podnietila vražda Olofa Palmeho

NETKY.SK • 21 Október 2015, 16:50 • 2 min
Dahl: Boom švédskeho krimi podnietila vražda Olofa Palmeho

BRATISLAVA - Jedna zo súčasných hviezd škandinávskeho kriminálneho románu Arne Dahl dnes v Bratislave predstavil svoju štvrtú knihu, ktorú u nás vydalo vydavateľstvo Príroda pod názvom Európske blues.

slovakia

left justify in out

 "Bratislava sa mi veľmi páči, ten biely hrad, ktorý sa nad ňou vypína, zdá sa, že je to príjemné mesto, neuvedomil som si, že je tak blízko pri Viedni," prezradil svoje prvé dojmy na stretnutí s médiami švédsky autor, ktorý už vyše desaťročie žiari na nebi severského krimi.

 

Uznávaný spisovateľ, ale aj vážený švédsky kritik a redaktor novín Dagens Nyheter, má na svojom konte tucet románov, väčšinu z nich sfilmovala televízia BBC. "Knihy som písal dávno predtým, než som sa stal Arne Dahlom v roku 1998, venoval som sa experimentálnejším veciam, poézii, literatúre, ktorá si nenašla čitateľov. Rozhodol som sa zmeniť život s novým menom, bol to pokus znovuobjaviť sa," objasnil autor, ktorý sa narodil v roku 1963 ako Jan Arnald.

 

Na Slovensku zatiaľ vyšli štyri jeho romány - Misterioso, Až na vrchol hory, Zlá krv a najnovší Európske blues. Všetky sú zo série, ktorá je venovaná Jednotke A - fiktívnej skupine švédskych kriminalistov, ktorí riešia závažné a spletité prípady. "Inšpiruje ma realita, skutočný zločin v skutočnom živote. V tejto sérii desiatich kníh som sa pokúsil pozrieť na to, čo sa stalo Švédsku izolovanému na severe Európy po tom, čo je jej časťou. Je to o Švédsku, ktoré sa stáva medzinárodným," poznamenal k sérii, z ktorej sa predali vo svete tri milióny výtlačkov a Dahlovi vyniesli niekoľko významných literárnych ocenení nielen vo Švédsku, ale aj v Nemecku a Dánsku.

 

Kniha Európske blues už v Nemecku a v Dánsku získala ocenenie za najlepší kriminálny román. "Je to jedna z mojich najobľúbenejších v tejto dlhej sérii, myslím si, že je to moja najlepšia kniha," doplnil k slovenskej novinke, v ktorej vyšetrovatelia zvláštnej Jednotky A opäť riešia netradičnú zápletku. "Bol som unavený z osamelých policajtov, nudil ma človek, ktorého svet tlačí k zemi, trpí bolesťami, po večeroch pije. Na to, aby som vyrozprával svoj príbeh, potreboval som kolektív," komentoval voľbu zvláštnej policajnej jednotky namiesto jedného vyšetrovateľa.

 

"Vždy som sa zaujímal o dianie v Európe, v skutočnosti som nechcel písať švédske krimi, ale európske. Toto je prvá kniha, kde sa to deje, Európa vstupuje do Švédska," povedal pre TASR Arne Dahl o románe, v ktorom sa zoberá aj fenoménom novodobého otroctva v Európe či prostitúciou. "Ale táto kniha nie je len pochmúrna, nenesie sa len v temnom duchu, je to tiež celkom vtipný a vzrušujúci román - kombinácia určitej hĺbky a ľahkosti," doplnil autor, ktorý je so svojimi čitateľmi v neustálom kontakte. Denne ich prostredníctvom sociálnych sietí informuje o literárnych stretnutiach, nových počinoch či návštevách krajín (nevynechal ani Slovensko). "Rola spisovateľ sa za posledných 15 rokov veľmi zmenila. V minulosti bolo v poriadku sedieť v komôrke a len písať, dnes to už nie je možné, musíte byť na verejnosti. Priamy kontakt s čitateľmi prostredníctvom sociálnych sietí sa mi páči, a odpovedám im sám, nerobí to za mňa reklamná agentúra."

 

Severské detektívky so svojou temnou až mystickou atmosférou zažívajú v súčasnosti nebývalý celosvetový boom. Dahl vidí príčiny aj v tom, že jednoducho vyplnili miesto medzi tradičnými kúskami britskej a americkej detektívnej literatúry. Dvere škandinávskej detektívke, ktorá mapuje politické pomery vo Švédsku, v Nórsku, Dánsku alebo vo Fínsku či Islande, podľa neho otvoril Stieg Larsson. "Vždy je to o sociálnej demokracii, o ideách, ktoré máme, aby sme mohli zostať mimo západného alebo východného - nie komunizmu, nie kapitalizmu, je to niečo medzi tým," priblížil severskú literatúru Arne Dahl. Podľa neho priniesla do nej veľkú zmenu aj vražda švédskeho ministerského predsedu Olofa Palmeho v roku 1986. "Viac sme už nemohli zostať naivní, to zabitie nám potvrdilo, že násilie existuje aj vo Švédsku. Predtým sme predstierali, že nie je, tá vražda zmenila veľa," podčiarkol s tým, že atentát na predsedu vlády vyvolal u Švédov veľký záujem o zločin.

 

"Prípad nevyšetrili, každý mal vlastnú teóriu o tom, kto zabil ikonu švédskej sociálnej demokracie. Na niekoľko rokov sme sa všetci vo Švédsku stali detektívmi a vtedy sa začal boom krimi fiction."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies