Dadajev vzal späť svoje priznanie k vražde Borisa Nemcova: Bolo to vynútené!

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 09:25 • 2 min
Dadajev vzal späť svoje priznanie k vražde Borisa Nemcova: Bolo to vynútené!

MOSKVA - Bývalý príslušník vojsk ministerstva vnútra Čečenskej republiky Zaur Dadajev obvinený z účasti na vražde ruského opozičného politika Borisa Nemcova popiera svoju vinu a tvrdí, že jeho údajné priznanie bolo unáhlené a vynútené. Napísal to dnes ruský denník Moskovskij komsomolec, ktorého redaktor sa ako člen skupiny pozorovateľov procesu stretol s Dadajevom vo vyšetrovacej väzbe.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenula agentúra TASS, o tom, že sa Dadajev k činu priznal, informovala sudkyňa súdu Basmanského obvodu v Moskve Nataľja Mušnikovová, keď v nedeľu vynášala verdikt o uvalení väzby na zadržaných podozrivých.

 

Samotný Dadajev vtedy svoju údajnú účasť na trestnom čine nijako nekomentoval, žiadal len o spravodlivý proces. Dadajev neskôr v rozhovore s novinárom ruského denníka popísal okolnosti svojho zatýkania, ku ktorému došlo počas uplynulého víkendu v Ingušsku. Vyhlásil, že policajti naňho stále "dorážali", či zabil Nemcova. Keďže sa mu vyhrážali, že ak sa neprizná, zadržia aj jeho priateľa, ktorý bol v tom čase s ním, Dadajev súhlasil a priznal sa.

 

" Myslel som si: jeho zachránim a mňa dovezú do Moskvy živého," vysvetľoval. Na súde v Moskve chcel povedať pravdu a vyhlásiť, že je nevinný. "Ale sudkyňa mi ani len nedala slovo," vysvetlil pred novinármi Dadajev okolnosti svojho údajného priznania.

 

Uviedol, že v čase zadržania bol s ním okrem už spomínaného priateľa aj ďalší muž, ktorý by mohol potvrdiť jeho slová o postupe polície pri zatýkaní. Úrady činné v trestnom konaní v súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali koncom minulého týždňa päticu podozrivých, pričom voči dvom - Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi - moskovský súd v nedeľu vzniesol obvinenie a uvalil na nich väzbu, a to až do 28. apríla. Súd nezverejnil, z čoho konkrétne mužov obvinil.

 

Členovia občianskej pozorovateľskej komisie sa v pondelok vo vyšetrovacej väzbe okrem Dadajeva stretli aj ďalšími dvoma zadržanými - bratmi Anzorom a Šagidom Gugaševovcami. Šagid Gubašev odmietol účasť na Nemcovovej vražde a pred komisiou sa sťažoval, že policajti sa na ňom dopustili násilia.

 

Ďalší z uväznených - Chamzan Bachajev - sa v pondelok odvolal proti rozhodnutiu súdu uvaliť naňho väzbu, informovala agentúra TASS.

 

Tamerlan Eskerchanov, ktorý je pre podozrenie z účasti na Nemcovovej vražde tiež vo vyšetrovacej väzbe, uplynulú nedeľu na súde vyhlásil, že "v čase vraždy bol na pracovisku, tak ako každý deň". Dodal, že alibi mu môže potvrdiť "veľa ľudí" vrátane kolegov.

 

Bachajev, Eskerchanov a Šagid Gubašev sú trojicou mužov, ktorých ako podozrivých vzali do väzby, ale súd voči nim ešte nevzniesol obvinenie.

 

Borisa Nemcova zastrelili v noci na 28. februára na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa a Červeného námestia, keď sa s priateľkou vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies