Dačič: Ukrajinská kríza bude hlavnou prioritou srbského predsedníctva OBSE

NETKY.SK • 1 Január 2015, 12:29 • 2 min
Dačič: Ukrajinská kríza bude hlavnou prioritou srbského predsedníctva OBSE

BELEHRAD - Srbsko využije svoje predsedníctvo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na obmedzenie krízy na Ukrajine, povedal dnes srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Reakcia OBSE za takýchto zložitých okolností ukazuje, že s nevyhnutnou politickou vôľou organizácia môže.... efektívne prispieť k riešeniu výziev takýchto kríz," citovala ministra tlačová agentúra DPA.
     

Srbsko sa chce stať členom Európskej únie a súčasne si udržať blízke vzťahy s Ruskom, v dôsledku čoho je jeho diplomacia od vypuknutia ukrajinskej krízy mimoriadne náročná. Teraz sa chce stať vyjednávačom prijateľným pre obe strany konfliktu, uviedla,
     

OBSE, Ukrajina a Rusko sú členmi kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá rokovala minulý mesiac v Minsku s proruskými separatistami. Rokovania vyústili vo výmenu zajatcov medzi separatistami a ukrajinskou vládou.
     

Vo vyhlásení, ktoré Srbsko zverejnilo na webovej stránke OBSE, keď prevzalo rotujúce predsedníctvo od Švajčiarska, Dačič uviedol, že Belehrad oficiálne predloží svoj program stálej rade OBSE vo Viedni dňa 15. januára.
     

O rok, 1. januára 2016, Srbsko odovzdá predsedníctvo OBSE Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona