DAB v Nitre uvádza premiéru slovenského muzikálu Povolanie pápež

NETKY.SK • 11 November 2016, 12:40 • 2 min
DAB v Nitre uvádza premiéru slovenského muzikálu Povolanie pápež

NITRA – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre dnes uvedie prvú premiéru tohtoročnej divadelnej sezóny. Pôjde o výpravný muzikál Povolanie pápež, ktorý priblíži Jána Pavla II. ako jednu z najvýznamnejších osobností, ktorá reálne zmenila politickú, spoločenskú a duchovnú situáciu sveta 20. storočia. Autorom libreta a textov piesní je Daniel Hevier, hudbu napísal Gabo Dušík. Režisérom je Poliak Jerzy Jan Poloński, ktorý má na konte množstvo úspešných muzikálových produkcií.

slovakia

left justify in out

"V Poľsku sa ešte nikto neodvážil spraviť predstavenie o pápežovi. Je to stále dosť kontroverzná téma. Ale keď prišla ponuka zo Slovenska, zdalo sa mi to zaujímavé," povedal o projekte Poloński.

 

Muzikál vzdáva hold slovanskému pápežovi, duchovnému vodcovi a bojovníkovi proti násiliu. Divákovi ponúkne veľkú scénickú fresku s najvýznamnejšími okamihmi jeho života i s myšlienkami, ktoré ani dnes nestratili nič zo svojej platnosti. "Kompletný herecký súbor nitrianskeho divadla s Jánom Gallovičom ako Jánom Pavlom II., veľkolepá hudba Gaba Dušíka, polyfónne libreto a metaforicky nasýtené texty piesní Daniela Heviera, strhujúce choreografie Jarosława Stanieka, monumentálna scéna Damiana Styrnu, bohatá kostýmová výprava Doroty Cigánkovej a javiskovo pôsobivá réžia Jerzyho Jana Polońského, to všetko sú predpoklady na silný divácky zážitok," uviedla PR manažérka DAB Gabriela Kováčová.

 

Jej slová potvrdil aj herec Ján Gallovič, ktorý doteraz prepožičiaval hlas filmovým postavám Jána Pavla II. v slovenských dabingoch a teraz si jeho postavu zahrá aj na divadelných doskách. "Je to silná téma so silným posolstvom, v súčasnosti je jeho odkaz nesmierne živý. Mám pocit, že je to umne napísané. V hre sa nachádza kombinácia akéhosi retro pohľadu z dokumentárneho hľadiska na život Jána Pavla II. a zároveň je to aj trošku divadelne povýšené, pretože sú tam rôzne štylizované postavy," skonštatoval pred premiérou Gallovič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona