D. Trnku nahradí od 3. februára jeho prvý námestník L. Tichý

NETKY.SK • 12 Január 2011, 12:23 • 2 min
D. Trnku nahradí od 3. februára jeho prvý námestník L. Tichý

D. Trnku nahradí od 3.

slovakia

left justify in out

Generálnu prokuratúru SR povedie od štvrtka 3. februára 1. námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. Vo funkcii nahradí súčasného šéfa prokurátorov Dobroslava Trnku, ktorému sa končí funkčné obdobie v stredu 2. februára. Zastávať ju bude do zvolenia nového generálneho prokurátora. Pre TASR to dnes potvrdil Trnka.
      Nový šéf prokurátorov mal byť už známy, no parlamentu sa ho doteraz nepodarilo vybrať. Podľa zákona o prokuratúre, tak do zvolenia nového generálneho prokurátora riadi inštitúciu 1. námestník. Predseda Národnej rady SR a líder SaS Richard Sulík po rokovaní utorkovej koaličnej rady (11.1.) oznámil, že meno Trnkovho nástupcu by malo byť známe v priebehu piatich až šiestich mesiacov.
      "Ideme veľmi rýchlo zmeniť rokovací poriadok tak, aby sme zmenili voľby na verejné. Tento týždeň to bude predložené parlamentu ako poslanecký návrh," avizoval po rokovaní koaličnej rady (11.1.). Okrem toho ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) pripravuje zmeny v postavení generálneho prokurátora. "Predpokladám, že budú predložené na marcovú schôdzu. Hneď potom vyhlásim lehotu na predkladanie kandidátov," ubezpečil Sulík.
      Zmena tajnej voľby na verejnú sa ešte môže stretnúť s problémami. Štyria poslanci z OKS, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidačnej listine Mosta-Híd, totiž pripúšťajú, že ju nepodporia. V tom prípade by pri plnej účasti poslancov nemala koalícia väčšinu. "Viem o ich úvahách, aj ja ich mám v sebe. Podstatná je zhoda aj s pánom prezidentom, že oba typy volieb sú demokratickými nástrojmi," upozornila premiérka Iveta Radičová. Zároveň avizovala, že aj s členmi OKS bude o tejto veci ešte hovoriť.
      Šéf Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že poslanci OKS minimálne mesiac vedia, že takýto zákon sa pripravuje. "Je zaujímavé, že až teraz avizujú, že s tým možno budú mať problém, celý mesiac niečo také neavizovali. O všetkom sa dá rokovať. Ak chcú dosiahnuť kompromis, tak sa o to majú snažiť, ale nie dávať vyhlásenia, ktorými sa vyhrania voči rôznym návrhom koalície," odkázal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies