D. Trnka: Svojím odstúpením z funkcie sa budem zaoberať

NETKY.SK • 27 November 2012, 11:44 • 2 min
D. Trnka: Svojím odstúpením z funkcie sa budem zaoberať

D. Trnka Svojím odstúpením z funkcie sa budem zaoberať - Politika Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka sa bude zaoberať svojím prípadným odchodom z funkcie.

slovakia

left justify in out

img

Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka sa bude zaoberať svojím prípadným odchodom z funkcie. Povedal to dnes novinárom po tom, ako poslancom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť vysvetľoval kauzu podozrivého prevodu bytovky v Bernolákove.

Parlamentný výbor dnes informáciu podanú Trnkom zobral na vedomie vďaka hlasom poslancov vládneho Smeru-SD, ktorí Trnkovi v rozprave žiadne otázky nekládli. Opozícia sa pri hlasovaní zdržala.

Trnka členom výboru vysvetľoval, že svojím listom, na základe ktorého katastrálny úrad povolil prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove, sledoval záujmy poškodených. Svoje konanie pritom nevníma ako protiprávne a tvrdí, že sa predmetnou vecou musel zaoberať z titulu svojej funkcie. "Necítim sa ani vinný a ani obvinený nie som," upozornil.

Zároveň sa pýtal, kto rozhoduje o obvinení a vine v tomto štáte. "Mám pocit, že sú to médiá a niektoré denníky a niektorí poslanci sú schopní vyjadrovať sa spôsobom, ktorý sa mi niekedy zdá predčasný. Ja sa samozrejme vyšetrovaniu podrobím, ale zaráža ma ten prístup k veci," povedal Trnka.

Podpredseda výboru Alojz Hlina (nezaradený) vníma Trnkovo konanie ako kovbojskú spravodlivosť, lebo konal rýchlejšie, než je štandardný postup. Zároveň sa Trnku pýtal, prečo o jeho konaní nevedela špeciálna prokuratúra a prečo sa tak vehementne nezaoberal aj prípadom skolaudovania desiatich neexistujúcich bytov v Paláci Motešických, ktorý je v blízkosti budovy Generálnej prokuratúry SR. Trnka odvetil, že svoje konanie nepovažuje za kovbojskú spravodlivosť a v prípade bytovky v Bernolákove konal preto, lebo dostal viacnásobný podnet, čo sa v prípade Paláca Motešických nestalo.

Podľa Andreja Hrnčiara (Most-Híd) otázniky v prípade vytvára aj priateľstvo Trnku s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorého meno sa v kauze vyskytuje. "Potom sa nesmiete čudovať, že sa môžeme domnievať, že ak niekto má známosť na Generálnej prokuratúre, môže vybaviť všetko. "Trnka reagoval, že sa priateľstvom s Kočnerom, ktorého pozná od roku 1987, nikdy netajil. Zároveň však dementoval, že by sa s ním niekedy o tejto kauze bavil.

Daniel Lipšic (nezaradený) sa Trnku pýtal, či existuje aj iný príklad takéhoto vybavenia podnetu s okrúhlou pečiatkou Generálnej prokuratúry, ktorá podľa Lipšica robí z Trnkovho údajne len informatívneho listu verejnú listinu prokuratúry a podľa spisového poriadku sa na vybavovanie podnetov nepoužíva. Na toto Trnka odpovedať nevedel, odkázal, že to preverí ihneď po príchode na pracovisko. Lipšic je presvedčený, že Trnka pochybil, a je preto podľa neho absurdné, aby naďalej zastával funkciu námestníka generálneho prokurátora. Myslí si, že ak by takto konal ktorýkoľvek iný prokurátor, už by bol v cele predbežného zadržania. Zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi Ladislavovi Tichému Lipšic odporučil, aby dozor nad vyšetrovaním zveril špeciálnej prokuratúre.

Predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) vysvetlil, že všetko bude riešiť vyšetrovateľ a je veľmi dôležité, kto bude celý prípad dozorovať. "Mal by to byť niekto zo špeciálnej prokuratúry," povedal. Na otázku, či by mal Trnka odstúpiť, odvetil, že poslanci nie sú na to, aby robili takéto rozhodnutia."Necháme to na orgány činné v trestnom konaní. Podozrení bolo aj v iných prípadoch veľmi veľa, ale nie sme tu my, poslanci, na to, aby sme robili také rozhodnutia," vyhlásil.

Na margo skutočnosti, že sa poslanci Smeru-SD Trnku nič nepýtali, Baška poznamenal, že si vypočuli informáciu a bude na rozhodnutí vyšetrovateľov a dozorujúceho prokurátora, ako bude prípad doriešený. Odmietol, že by išlo o alibistický postoj.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona