D. LIPŠIC: V kauze vraždy Tupého vypočuli nových svedkov

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:08 • 2 min
D. LIPŠIC: V kauze vraždy Tupého vypočuli nových svedkov

D. LIPŠIC: V kauze vraždy Tupého vypočuli nových svedkov

slovakia

left justify in out

img

V kauze dosiaľ nevyjasnenej vraždy študenta Daniela Tupého už vypočuli ďalších svedkov. "Boli urobené nové úkony vo veci," informoval dnes minister vnútra Daniel Lipšic počas pietnej spomienky na zavraždeného vysokoškoláka na Tyršovom nábreží v Bratislave. Tam mladíka pred piatimi rokmi zavraždili neznámi páchatelia.
Lipšic upozornil, že prípad nebude medializovať. "Vyšetrovanie sa nemôže diať na tlačových konferenciách, je to proste veľká chyba, ktorá skôr smeruje k zmareniu vyšetrovania, nie k jeho posunu," vyhlásil Lipšic. "Videli sme v minulosti, ako to dopadlo. Dopadlo to veľmi zle."
Prípad Daniela Tupého prevzal Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Lipšicovo ministerstvo totiž zrušilo k 1. novembru špecializovaný tím na vyšetrenie vraždy študenta. Špecializovaný tím zriadil ešte bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.
Lipšic dnes zrušenie špecializovaného tímu obhajoval. "Nemusíme robiť špeciálne tímy, nech to rieši príslušný špeciálny útvar, ktorý v tomto prípade je Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Tam konanie beží ďalej." Výsledkom práce zrušeného tímu podľa Lipšica bolo, že "obžalovaní boli oslobodení".
Otca Daniela Tupého, naopak, táto zmena nepríjemne prekvapila. "Je to vlastne krok naspäť," komentoval na mieste vraždy svojho syna.  Vyšetrovací tím bol podľa neho úzky okruh ľudí, ktorí keď získali nejakú informáciu, tak sa nedostala von. "Teraz, keď z toho bude štandardný vyšetrovací tím, tak prístup k spisu bude mať obrovské množstvo ľudí, ktorí nebudú preverení a ktorí budú môcť vynášať informácie," povedal.
Exminister vnútra Vladimír Palko podľa Tupého vyrozprával všetky informácie, ktoré boli k dispozícii. "To bol prvý krok neúspechu tohto prípadu." Domnieva sa, že prípad vraždy jeho syna sa nevyrieši, pokým sa nezmení legislatíva. Za daného stavu neverí ani v právoplatný rozsudok.
V rámci konkrétnych opatrení by Tupý prijal možnosť odberu vzorky DNA človeku, ktorého vypočúvajú, či využitie detektora lži. K prijatiu týchto možností sa však stavia skepticky. "Predstavte si, že by sa zaviedol prostriedok, ktorým by sa dala verifikovať výpoveď obvineného." Tupý za tým vidí skôr nevôľu politikov. Podľa neho keby sa v súčasnosti niekto prihlásil a k vražde sám priznal, nevedeli by mu to dokázať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona