D. LIPŠIC: Tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a z rôznych strán

NETKY.SK • 14 Január 2012, 14:51 • 2 min
D. LIPŠIC: Tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a z rôznych strán

D. LIPŠIC: Tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a z rôznych strán

slovakia

left justify in out

img

Tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a prichádzajú z rôznych strán. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) s tým, že ním zriadený vyšetrovací tím začal pracovať, preveruje finančné transakcie a postupuje veľmi razantne.
"Očakávam spochybnenie vyšetrovania, rôzne tlaky, a to sa aj deje. Moja úloha je vyšetrovací tím izolovať od týchto tlakov na moju osobu i blízkych tak, aby mohli konať," povedal minister. Na otázku, kto tieto tlaky vyvíja, neodpovedal. V tejto súvislosti len poznamenal, že chce "oceniť postoj a odvahu špeciálnej prokuratúry a špeciálneho prokurátora Kováčika".
Podľa Lipšicových slov ak sú podozrenia v Gorile autentické, hovoríme o tom, že ekonomické rozhodnutia v tomto štáte neprijímajú zvolené reprezentácie, ale niekto v pozadí, niekto v bytoch. "Tento prípad bude aj o charaktere tejto spoločnosti a tohto štátu," tvrdí Lipšic.
Ako uviedol, ide o podozrenie z obrovskej korupcie, ale sofistikovanej. "Podozrivé osoby nie sú hlúpi ľudia, sú to soby s dobrým vzdelaním, s dobrými právnikmi a účtovníkmi. O to sú tieto skupiny nebezpečnejšie a o to ťažšie sa odhaľujú," podotkol.
Minister tiež informoval, že už boli podané žiadosti vo vzťahu k súčasnému aj bývalému riaditeľovi SIS na zbavenie mlčanlivosti bývalých a terajších príslušníkov tajnej služby. "To je ale absolútny začiatok, bude to mravčia práca. Ak má niekto pocit, že zbavenie mlčanlivosti prípad vyrieši, tak to je len kamienok v mozaike," upozornil.
Informácie, kde by sa mohli nachádzať nahrávky zo sledovaného bytu, vraj Lipšic nemá. "Nebudem o tom špekulovať. Ak sa nám podarí preukázať autenticitu dokumentu, tak sme len na začiatku cesty. My musíme preukázať aj finančné toky a na tom teraz pracujeme, verifikácia je len prvý krok," uzavrel.
Dokument Gorila mal vzniknúť na základe odpočúvaní SIS v konšpiračnom byte, kam chodieval jeden z partnerov finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák na stretnutia s vrcholnými predstaviteľmi štátu a štátnych organizácií. Spisy naznačujú korupčné správanie niektorých štátnych predstaviteľov, napríklad aj šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej ešte v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). To ju stálo funkciu, z ktorej ju v stredu (11.1.) odvolala vláda. Pravosť tvrdení, ktoré sa týkali odvolanej šéfky FNM, doteraz oficiálne nikto nepotvrdil.
Na vyšetrovanie kauzy Gorila zriadil Lipšic 9. januára špecializovaný tím desiatich kriminalistov. Vyšetrovateľ zároveň začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies