D. KRAJCER: Verejní činitelia prestávajú byť tzv. chránenými živočíchmi

NETKY.SK • 3 Marec 2011, 08:23 • 2 min
D. KRAJCER: Verejní činitelia prestávajú byť tzv. chránenými živočíchmi

D. KRAJCER: Verejní činitelia prestávajú byť tzv. chránenými živočíchmi

slovakia

left justify in out

img

Schválením novely tlačového zákona prestávajú byť verejní činitelia tzv. chránenými živočíchmi. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Vláda dnes odobrila novelu z jeho dielne. Podľa nej už právo na odpoveď nebudú môcť využiť verejní funkcionári v prípade, že sa uverejnená informácia týka výkonu ich funkcie.
"Nebudú mať právo na odpoveď, ak ide o skutkové tvrdenie súvisiace s výkonom právomocí týchto činiteľov," povedal minister. Právo na odpoveď sa nebude týkať každého skutkového tvrdenia, len takého, ktoré je nepravdivé, neúplné alebo pravdu skresľujúce.
Novela podľa ministra tiež zabraňuje tomu, aby sa súčasne využíval inštitút právo na odpoveď a právo na opravu. Po novom bude možné využiť len jeden z nich, zdôraznil minister.
Šéf rezortu vyzdvihol aj rozšírenie dôvodov, kedy vydavateľ alebo tlačová agentúra nie sú povinní odpoveď uverejniť. "A zavádza sa možnosť, aby vydavatelia, tlačové agentúry uverejňovali opravy, odpovede a dodatočné oznámenia vždy na tom istom, pravidelnom, vopred vyhradenom mieste. To je jedna z tých praktických vecí, ktoré sme zaviedli, pretože sme to považovali za zbytočne limitujúce, obmedzujúce," komentoval minister.
Zmien je viac, minister po rokovaní vlády hovoril o základných. "Som rád, že som súčasťou vlády, ktorá sa nebojí médií, nepotrebuje špeciálny stupeň ochrany voči nim," podčiarkol.
Zo zákona vláda napr. vypustila aj právo dotknutej osoby na primeranú peňažnú náhradu za neuverejnenie opravy.
Ak parlament novelu schváli podľa návrhu vlády, začne platiť od 1. júla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies