D. ČAPLOVIČ: Na gymnáziá pôjdu len žiaci s priemerom známok do 1,5

NETKY.SK • 2 Apríl 2012, 13:26 • 2 min
D. ČAPLOVIČ: Na gymnáziá pôjdu len žiaci s priemerom známok do 1,5

D. APLOVIČ Na gymnáziá pôjdu len žiaci s priemerom známok do 1,5 - Politika Budúci šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce umožniť štúdium na gymnáziu len tým žiakom, ktorí na druhom stupni základnej školy dosiahli priemer známok aspoň 1,5.

slovakia

left justify in out

img

Budúci šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce umožniť štúdium na gymnáziu len tým žiakom, ktorí na druhom stupni základnej školy dosiahli priemer známok aspoň 1,5.

„Je to odvážne, ale urobím to, čo urobili Nemci. Na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5. Ostatní sa môžu uchádzať o stredné odborné školy,“ vyhlásil Čaplovič v exkluzívnom rozhovore pre TASR. Dodáva, že tak to funguje vo viacerých úspešných krajinách.

„Prioritou priorít“ je totiž pre budúceho ministra podpora odborného školstva. „Ak neurobíme zmeny v tejto oblasti, tak Slovensko v priebehu troch, štyroch rokov skolabuje. Firmy, ktoré k nám prichádzajú zo zahraničia, nebudú mať kvalifikovanú silu nielen v oblasti remesiel, ale hlavne v oblasti rozvoja technického a prírodovedného školstva,“ podčiarkol s tým, že chce vytvoriť moderné firemné školstvo. „Teoretickú časť vzdelávania odborného školstva bude financovať štát a praktickú bude financovať firma, ktorá bude odberateľom absolventov týchto škôl,“ spresnil svoje plány. Informácie, ktoré má minister z technických vysokých škôl, hovoria, že gymnáziá pripravujú žiakov v technických smeroch slabšie než odborné školy a gymnazisti sa orientujú skôr na humanitné vedy.

Podľa Čaploviča však nemôže slovenské školstvo produkovať tisíce nových právnikov, politológov či historikov. „My si musíme v tomto náročnom svete povedať, čo potrebuje spoločnosť, kde sa môžu mladí ľudia uplatniť. Ja nepotrebujem vychovávať budúcich nezamestnaných,“ povedal. Tvrdí však, že napriek tomu, že sám ako historik má bližšie k humanitným odborom, nemôže ich priorizovať. „Technické a prírodné vedy musia mať zelenú,“ dodal Čaplovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona