Czarnecki: Vedenie EÚ nesie zodpovednosť za brexit a malo by odstúpiť

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:20 • 2 min
Czarnecki: Vedenie EÚ nesie zodpovednosť za brexit a malo by odstúpiť

VARŠAVA - Podpredseda Európskeho parlamentu Ryszard Czarnecki sa domnieva, že aj vedenie inštitúcií EÚ nesie zodpovednosť za výsledok nedávneho referenda v Británii a malo by odstúpiť.

slovakia

left justify in out

"Je to porážka EÚ, preto by predstavitelia jej vedenia mali minimálne požiadať o vyslovenie dôvery," uviedol Czarnecki v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24. Podľa jeho názoru by mali podať demisiu. Súčasne však vyhlásil, že to zrejme neurobia.

 

Ryszard Czarnecki by podľa vlastných slov privítal odstúpenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Britského premiéra Davida Camerona, ktorý po zverejnení výsledkov referenda oznámil zámer podať demisiu, označil za čestného muža.

 

Czarnecki tvrdí, že "povstanie davu" vyvolala arogancia, pohŕdanie a zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín".

 

Poľský europoslanec sa súčasne kriticky vyjadril k najnovšej nemecko-francúzskej iniciatíve o premene EÚ na akýsi superštát. Uviedol, že odmietavý postoj k nej určite budú mať aj ďalšie štáty. Upozornil, že ak by sa túto stratégu podarilo presadiť, Francúzsko a Nemecko budú "hrobármi EÚ".

 

"Tí, ktorí vo veľkej miere zodpovedajú za brexit, teraz chcú ešte viac pritiahnuť skrutky. Vedúci predstavitelia EÚ prijímajú rozhodnutia, ktoré sú z hľadiska budúcnosti EÚ fatálne," upozornil Czarnecki, podľa ktorého to povedie "k oslabeniu a časom k likvidácii EÚ".

 

Czarnecki v rozhovore uviedol, že nesúhlasí s požiadavkou predsedu europarlamentu Martina Schulza, aby Británia čo najskôr začala s prípravami na svoj odchod z EÚ. Czarnecki poukázal aj na postoj predstaviteľov nemeckej vlády, ktorí sú - pokiaľ ide o tento harmonogram - oveľa opatrnejší. Czarnecki zdieľa názor tej časti politikov, že týmto problémom by sa mala venovať nová britská vláda, ktorá vznikne po demisii premiéra Camerona avizovanej na október.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies