Cyprus zablokoval prijatie sankcií EÚ voči Bielorusku

NETKY.SK • 10 September 2020, 11:55 • 2 min
Cyprus zablokoval prijatie sankcií EÚ voči Bielorusku

MOSKVA - Európska únia nemôže uvaliť sankcie na Alexandra Lukašeka a ľudí z jeho okolia, a to z dôvodu postavenia Cypru, ktorý predložil svoje vlastné požiadavky. Píše o tom Frankfurter Agemeine Zeitung.

slovakia

left justify in out

Plánované sankcie voči bieloruským orgánom nemožno uložiť, pretože Cyprus sa postavil proti. V Nikózii požiadali, aby Brusel najskôr uložil sankcie voči Turecku, ktoré vykonáva nelegálne prieskumy v Stredozemnom mori.

 

 

Podľa denníka koncom augusta cyperský minister zahraničia Nikos Christodulitis v odpovedi na otázku, či jeho krajina podporí sankcie voči Bielorusku bez zavedenia protitureckých sankcií, uviedol: „Nechceme dvojité štandardy“.

 

V Európe sa správanie Cypru považuje za neprijateľné, pretože Brusel už ohlásil blížiace sa zavedenie sankcií proti Bielorusku, no nemôže ich uvaliť práve pre pozíciu Nikózie. Publikácia uvádza, že európski politici majú v úmysle použiť sankcie „na zvýšenie tlaku na bieloruské orgány a na prejavenie solidarity s obyvateľstvom“.  

 

 

EÚ predtým oznámila, že nepovažuje prezidentské voľby v Bielorusku za spravodlivé a tiež odmietla uznať ich výsledky. Vedúci predstavitelia Európskej únie sa navyše dohodli na uvalení individuálnych sankcií v Minsku za použitie násilia voči demonštrantom a za voľby, ktoré boli podľa EÚ sfalšované.

 

Stredomorský štát nesúhlasil s opatreniami navrhnutými v súvislosti s Minskom. Snaží sa totiž zahrnúť do sankčných zoznamov EÚ aj sedem tureckých spoločností, ktoré sa zúčastnili vrtných operácií na ťažbu zemného plynu v hospodárskej zóne Cypru. Na prijatie sankcií voči Bielorusku je potrebný súhlas všetkých 27 krajín spoločenstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies