Cyprus v pondelok zruší všetky zostávajúce kapitálové kontroly

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 12:33 • 2 min
Cyprus v pondelok zruší všetky zostávajúce kapitálové kontroly

ATÉNY/NIKÓZIA - Cyprus v pondelok (6. 4.) zruší všetky zostávajúce kapitálové kontroly. Tie boli zavedené počas vrcholiacej finančnej krízy v krajine v roku 2013, aby sa zabránilo prudkému odlevu vkladov z cyperských bánk. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

"Zrušenie posledných obmedzení znamená definitívne obnovenie dôvery v náš bankový systém," uviedol v piatok (3. 4.) cyperský prezident Nicos Anastasiades. Podľa Anastasiadesa je domáci bankový systém v súčasnosti imúnny voči kríze v susednom Grécku.

 

Cyprus bol prvou a doteraz jedinou krajinou eurozóny, ktorá bola nútená zaviesť kapitálové kontroly, keď jeho domáci bankový systém v roku 2013 implodoval. Obmedzili sa napríklad denné výbery a zablokovali finančné transfery do zahraničia. Nikózia odvtedy uvoľnila domáce kapitálové kontroly, ale zostali mnohé obmedzenia týkajúce sa medzinárodných transakcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona