Cyprus uvoľnil niektoré obmedzenia pre pohyb peňazí na účtoch bánk

NETKY.SK • 22 November 2013, 18:09 • 2 min
Cyprus uvoľnil niektoré obmedzenia pre pohyb peňazí na účtoch bánk

NIKÓZIA - Cyperská vláda uvoľnila niektoré obmedzenia, ktoré sa týkajú pohybu peňazí na účtoch v bankách. Ale väčšia reštrikcií zostáva stále v platnosti. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cyperské ministerstvo financií dnes oznámilo, že účet, ktorí si v banke otvoria klienti preto, aby si vzali nový úver, sa môže použiť aj na prevod peňazí zo zahraničia alebo z inej domácej banky. Cieľom tohto opatrenia je umožniť prevody peňazí medzi firmami. Ale väčšina obmedzení zostáva stále v platnosti. Cyprus zaviedol kontrolu pohybu kapitálu 28. marca po tom, ako sa dohodol s veriteľmi na záchrannom balíku.

Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) schválili Cypru úver vo výške 10 miliárd eur. Ostrovný štát však potreboval na sanáciu bánk a ekonomiky zhruba 23 miliárd eur a tak musel siahnuť po vlastných zdrojoch. Vláda v Nikózii sa preto rozhodla jednorazovo zdaniť bankové vklady nad 100.000 eur. A aby zabránila odlevu peňazí z účtov, zaviedla kontrolu pohybu kapitálu. Cyprus postupne niektoré obmedzenia uvoľňuje, ale napríklad limity pre výška sumy, ktorú si môžu obyvatelia ostrova vybrať z bankového účtu, či pre prevod peňazí do zahraničia stále platia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona