Cyprus spustil vyšetrovanie príčin finančnej krízy

NETKY.SK • 2 Apríl 2013, 14:12 • 2 min
Cyprus spustil vyšetrovanie príčin finančnej krízy

ATÉNY - Cyprus dnes začal oficiálne vyšetrovanie príčin, ktoré viedli k súčasnej finančnej kríze v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Parlamentný výbor na čele s tromi bývalými sudcami Najvyššieho súdu sa okrem vyšetrovania príčin rozvratu bankového systému budú zaoberať aj obvineniami, že viacerí politici pred prvou dohodou s budúcimi veriteľmi o zdanení všetkých bankových vkladov minulý mesiac presunuli z účtov veľké sumy do zahraničia.

"Vytvorenie tohto výboru a začatie vyšetrovania udalostí, ktoré viedli k hospodárskej kríze našej krajiny, je to najmenej, čo môžeme urobiť. Našim obyvateľom to dlhujeme," povedal cyperský prezident Nikos Anastasiadis, ktorého vyšetrovanie rovnako neobíde. Ako dodal, nikto nebude mať v tomto smere imunitu, ani jeho rodina, či právnická firma, v ktorej bol ešte donedávna partnerom. Práve Anastasiadis sa dostal do podozrenia, že členovia jeho rodiny využili informácie o blížiacom sa zablokovaní vkladov a tesne predtým urýchlene presunuli do zahraničia milióny eur.

Okrem toho bude výbor vyšetrovať aj obvinenia, že tri kľúčové banky v centre bankovej krízy odpísali úvery poskytnuté cyperským politikom a veľkým firmám. Podľa gréckeho denníka Kathimerini Bank of Cyprus, Laiki a Hellenic Bank, ktoré sa musia na základe dohody o záchrannom úvere reštrukturalizovať, nelegálne odpísali v ostatných piatich rokoch viacerým politikom a firmám úvery za milióny eur.

Ostrovný štát sa koncom marca len tesne vyhol neriadenému bankrotu, keď sa s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom dohodol na nových podmienkach, za ktorých získa záchranný balík vo výške 10 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona