Cyprus potvrdil, že mu Rusko zmiernilo podmienky úveru

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 12:05 • 2 min
Cyprus potvrdil, že mu Rusko zmiernilo podmienky úveru

WASHINGTON - Rusko súhlasilo, že predĺži Cypru splatnosť úveru, ktorý mu v roku 2011 poskytlo, a zníži ostrovnému štátu aj úrok z pôžičky. Moskva takýmto spôsobom prispeje k záchrannému balíku pre stredomorský ostrov. Agentúre Reuters to v noci na dnes potvrdil cyperský minister zahraničných vecí Ioannis Kasoulides.

slovakia

left justify in out

"Pamätáte sa, že Berlín žiadal Rusko, aby sa zapojilo do záchrany Cypru," povedal Kasoulides novinárom po skončení rokovania vo washingtonskom inštitúte Brookings Institution. "A jeho podiel (na záchrannom balíku) je predĺženie splatnosti úveru," dodal.

Agentúra Reuters už začiatkom týždňa uverejnila správu, podľa ktorej sa medzinárodní veritelia, tzv. Trojka (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond), dohodli s Ruskom, že zmierni Cypru podmienky úveru. Moskva totiž v roku 2011 poskytla ostrovnému štátu na päť rokov pôžičku vo výške 2,5 miliardy eur s ročným úrokom 4,5 %.

A Rusko v rámci rokovaní s Trojkou o záchrannom balíku pre Cyprus súhlasilo, že predĺži Nikózii termín na splatenie finančnej pomoci do roku 2018 a zníži jej úročenie na 2,5 %. Zmiernenie úverových podmienok pomôže Nikózii zredukovať náklady na obsluhu dlhu a obnoviť finančnú stabilitu.

Okrem toho Cyprus dostane úver vo výške 10 miliárd eur z eurovalu a od Medzinárodného menového fondu. Krajina však potrebuje celkovo 23 miliárd eur na sanáciu bánk a ekonomiky. Zvyšných 13 miliárd eur si Cyprus musí zabezpečiť sám, pričom časť z tejto sumy chce získať zo zdanenia negarantovaných bankových vkladov nad 100.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies