Cyprus opäť zmiernil jednotlivcom limit na transfer peňazí do zahraničia

NETKY.SK • 14 Február 2015, 12:44 • 2 min
Cyprus opäť zmiernil jednotlivcom limit na transfer peňazí do zahraničia

NIKÓZIA - Cyprus opätovne zmiernil pravidlá v oblasti kapitálových kontrol, keď zvýšil limit na transfer financií do zahraničia pre jednotlivcov. Oznámilo to cyperské ministerstvo financií. Informovali o tom agentúra AP a portál Cyprus Property News.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo financií uviedlo, že s platnosťou od pondelka 16. februára zvyšuje limit na transfery peňazí do zahraničia pre jednotlivcov na 50.000 eur mesačne. Pôvodná hranica bola 20.000 eur mesačne, pričom na túto úroveň zvýšil Cyprus objem financií, ktoré smú jednotlivci presunúť do zahraničia, pred mesiacom. Dovtedy bola maximálna suma 10.000 eur.
      

V januári zvýšila cyperská vláda aj výšku hotovosti, ktorú si jednotlivec môže vziať so sebou pri ceste do zahraničia. Z pôvodnej hodnoty 6000 eur posunula povolené množstvo financií na 10.000 eur. Tento limit ale v súčasnosti na rozdiel od transferov peňazí nemenila.
      

Cyprus zaviedol kapitálové kontroly v apríli 2013 s cieľom zabrániť hroziacim nájazdom na banky potom, ako krajina musela v dôsledku vysokého prepojenia svojho bankového sektora s gréckym dlhom požiadať zahraničie o pomoc. Súčasťou opatrení boli aj limity na peňažné transfery pre firmy i jednotlivcov, ktoré vláda postupne zmierňuje. Okrem zvýšenia limitu pre transfery jednotlivcov zrušila vláda minulý mesiac obmedzenie pre firmy. Dovtedy museli podniky v prípade transferu viac než dvoch miliónov eur do zahraničia žiadať o súhlas centrálnu banku. Túto povinnosť však vláda 9. januára zrušila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies