Cyprus má potenciál stať sa kľúčovým dodávateľom plynu do Európy

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 08:24 • 2 min
Cyprus má potenciál stať sa kľúčovým dodávateľom plynu do Európy

NIKÓZIA - Cyprus má potenciál stať sa kľúčovým dodávateľom plynu do Európy. Naznačujú to novo objavené ložiská bridlicového plynu v pobrežných vodách, ktoré pre stredomorský ostrov predstavujú jedinečnú príležitosť. Vyhlásil to dnes americký viceprezident Joe Biden, ktorý je na návšteve Cypru. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cyprus by sa mohol stať novým a významným dodávateľom plynu pre kontinent, konštatoval viceprezident USA po pracovnom obede s hostiteľom prezidentom Nikosom Anastasiadisom.
      

Podľa cyperského prezidenta ložiská plynu pri ostrove, ale aj v izraelských pobrežných vodách môžu byť alternatívnym zdrojom energie pre Európu a prispieť k zlepšeniu energetickej bezpečnosti Európskej únie (EÚ).
      

EÚ hľadá náhradné zdroje plynu, ktoré by znížili jej závislosť od dodávok tejto suroviny z Ruska. Naliehavú potrebu nových zdrojov ešte zvýraznil diplomatický spor medzi Západom a Moskvou o Ukrajinu. Práve závislosť od ruského plynu bráni Európe postupovať tvrdšie proti Rusku za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.
      

Biden počas návštevy na Cypre podporil aj snahy vlády v Nikózii o zjednotenie ostrova, ktorý je rozdelený medzi cyperských Grékov na juhu a Turkov na severe.
      

Turecko doteraz neuznalo suverenitu Cypru a je zároveň proti tomu, aby ložiská plynu pripadli vláde v Nikózii. Tvrdí, že prieskum v pobrežných vodách je porušením práva cyperských Turkov na nerastné bohatstvo ostrova, a preto vyslalo k Cypru svoje vojenské lode.
      

Ale vyhlásenie nezávislosti v roku 1974 zo strany cyperských Turkov, ktorí obývajú sever Cypru, uznala len Ankara a rozmiestnila tam 35.000 vojakov.
      

Cyperský prezident Anastasiadis na tlačovej konferencii s Bidenom vyhlásil, že podpora zo strany USA pomôže Cypru zabezpečiť si práva na ťažbu plynu v pobrežných vodách aj napriek výhradám Turecka. A podľa neho by Cyprus mohol slúžiť aj ako významný plynárenský uzol pre transport suroviny z izraelských ložísk podmorským potrubím do Európy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies