Cyprus dostane pomoc až po splnení očakávaných podmienok

NETKY.SK • 18 Február 2013, 12:08 • 2 min
Cyprus dostane pomoc až po splnení očakávaných podmienok

Cyprus dostane pomoc až po splnení očakávaných podmienok - Svet V ťahaniciach medzi cyperskou vládou na jednej strane a veriteľmi na druhej strane o podmienkach poskytnutia úveru sa zatiaľ nečrtá prekonanie mŕtveho bodu. Agentúra DPA cituje člena výkonnej

slovakia

left justify in out

img

V ťahaniciach medzi cyperskou vládou na jednej strane a veriteľmi na druhej strane o podmienkach poskytnutia úveru sa zatiaľ nečrtá prekonanie mŕtveho bodu. Agentúra DPA cituje člena výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörga Asmussena, že budúci veritelia potrebujú v Nikózii partnera, s ktorým by sa dalo rokovať o nevyhnutných reformách v krajine. Až po dohode o nich prichádza do úvahy poskytnutie viacmiliardového úveru. Cyprus ho naliehavo potrebuje na prekonanie vážnej ekonomickej a najmä finančnej situácie.

Cyperské banky majú vo svojom portfóliu obrovské množstvo prakticky bezcenných gréckych vládnych dlhopisov.

Asmussen v nedeľu (17.2.) večer v publicistickej relácii televíznej stanice ARD ďalej povedal, že mnohé krajiny EÚ vkladajú nádej do konzervatívneho prezidentského kandidáta Nikosa Anastasiadesa. V nedeľných voľbách sa mu však nepodarilo získať absolútnu väčšinu hlasov a preto sa tento týždeň uskutoční ich rozhodujúce kolo.

Doterajší prezident Dimitris Christofias nesúhlasí s požiadavkou medzinárodných veriteľov, aby sa v krajine uskutočnila rozsiahla privatizácia štátneho majetku. Asmussen dodal: "Teraz budeme vyčkávať, či sa do konca marca nájde (v Nikózii) niekto, s kým sa bude dať o takom programe rozumne vyjednávať".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona