Cyprus dostane medzinárodnú pomoc v objeme 10 miliárd eur

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 09:59 • 2 min
Cyprus dostane medzinárodnú pomoc v objeme 10 miliárd eur

BRUSEL - Cyprus dostane medzinárodnú finančnú pomoc v objeme približne 10 miliárd eur na odvrátenie hroziaceho bankrotu. Dohodli sa na tom dnes v noci ministri financií eurozóny, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

slovakia

left justify in out

Bruselské rokovania o záchrane Cypru trvali takmer desať hodín. Trojka pozostávajúca z EÚ, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) predložila ministrom Euroskupiny analýzu, podľa ktorej by Cyprus bez finančnej pomoci do mája skrachoval.

Podľa agentúry Reuters musí však Cyprus výmenou za záchranný balík zvýšiť sadzbu svojich korporátnych daní z 10 percent na 12,5 percenta. Nikózia tiež bude musieť zaviesť jednorazový odvod vo výške 9,9 percenta zo všetkých bankových vkladov nad 100,000 eur a daň vo výške 6,75 percenta na menšie vklady. Okrem toho vznikne aj daň z úrokov, ktoré tieto vklady vyprodukujú.

Do programu finančnej záchrany Cypru by sa mohlo zapojiť aj Rusko navýšením už poskytnutej pôžičky vo výške 2,5 miliardy eur a prípadne znížením úroku, ktorý je momentálne na úrovni 4,5 percenta. Cyperský minister financií Michael Sarris vycestuje na rokovania do Moskvy v pondelok.

Cyprus pôvodne tvrdil, že bude potrebovať záchranný balík v objeme až 17 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies