Cyprus chce tento mesiac dokončiť reštrukturalizáciu najväčšej banky

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 08:41 • 2 min
Cyprus chce tento mesiac dokončiť reštrukturalizáciu najväčšej banky

NIKÓZIA - Cyperská vláda chce, aby sa reštrukturalizácia najväčšej banky na ostrove dokončila tento mesiac. Oznámil to dnes hovorca kabinetu Christos Stylianidis, ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po dokončení reštrukturalizácie prevezmú riadenie banky opäť členovia top manažmentu a akcionári. V rámci dohody o záchrannom balíku pre Cyprus v hodnote 23 miliárd eur musela Bank of Cyprus prevziať druhú najväčšiu banku Laiki aj s jej dlhmi. V dôsledku toho finančná hotovosť Bank o Cyprus klesla na nebezpečne nízku úroveň.

Podmienkou úveru vo výške 10 miliárd eur z eurovalu a od Medzinárodného menového fondu bola aj reštrukturalizácia cyperského bankového sektora, v rámci ktorej vláda prinútila majiteľov nepoistených vkladov nad 100.000 eur, aby sa podieľali na záchrane bánk.

Okrem toho, cyperské úrady zaviedli obmedzenia na transfery a výber peňazí, aby zabránili odlivu financií z bánk. Obyvatelia ostrova si tak denne môžu vybrať maximálne 300 eur zo svojho účtu. Vláda by chcela tieto limity čo najskôr zvýšiť, pretože to zasiahlo aj firmy, ktoré teraz zápasia s nedostatkom likvidity. Najskôr však ostrovný štát potrebuje dokončiť reštrukturalizáciu bánk.

Bank of Cyprus dnes medzitým oznámila, že zvažuje rozdelenie na dva samostatné finančné ústavy - jeden z nich by sa mal sústrediť na komerčné bankovníctvo a druhý na riskantnejšie hypotekárne a stavebné úvery. Do konca septembra chce banka tento nápad prediskutovať a prijať rozhodnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies