Cyprus chce dostať Rumunov a Bulharov do Schengenu najneskôr v septembri

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 07:22 • 2 min
Cyprus chce dostať Rumunov a Bulharov do Schengenu najneskôr v septembri

Cyprus chce dostať Rumunov a Bulharov do Schengenu najneskôr v septembri - Politika Cyperské predsedníctvo v EÚ sa posnaží, aby sa najneskôr v septembri tohto roku Rumunsko a Bulharsko stali plnoprávnymi členmi Schengenskej zóny, uviedli dnes cyperskí dip

slovakia

left justify in out

img

Cyperské predsedníctvo v EÚ sa posnaží, aby sa najneskôr v septembri tohto roku Rumunsko a Bulharsko stali plnoprávnymi členmi Schengenskej zóny, uviedli dnes cyperskí diplomati v Bruseli počas predstavovaní priorít ich polročného predsedníctva v únii. Aj napriek tomu, že Cyprus sám do Schengenskej zóny nepatrí.
      Do Schengenskej zóny voľného pohybu osôb bez pasovej kontroly na hraniciach medzi štátmi EÚ okrem Írska a Spojeného kráľovstva, ktoré požiadali o výnimku, patria všetky členské štáty EÚ okrem Cypru, Bulharska a Rumunska. Cyprus, člen EÚ od roku 2004, do Schengenu nevstúpil pre nesplnené kritériá a tie sú priamo spojené s nedoriešeným sporom so severnou, tureckou časťou ostrova. Cyprus je čakateľom na vstup, ale dohoda je taká, že to bude možné až po ukončení mierových rokovaní pod záštitou OSN medzi gréckou a tureckou entitou, tie sú však momentálne na bode mrazu.
      Bulharsko a Rumunsko očakávali vstup do Schengenu už vlani, keďže splnili potrebné technické kritériá a tešili sa aj z podpory Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Ich žiadosť nakoniec - a opakovane - narazila na nesúhlas Holandska, ktoré svojím odmietavým postojom, s dôrazom na vysokú korupciu v oboch krajinách, neumožňuje, aby aj Európska rada vyšla v ústrety Rumunom a Bulharom.
      Cyperskí diplomati chcú dosiahnuť zlom v tejto otázke. V prvom rade by im hrala do karát priaznivá správa Európskej komisie o pokroku oboch balkánskych krajín v oblasti korupcie a boja proti organizovanému zločinu. Správa by mala vyjsť už v najbližších dňoch a keďže prvá tohoročná správa bola vcelku pozitívna, dá sa očakávať, že ani tá júlová nebude horšia. To by zobralo argumenty krajinám ako Holandsko, že Bukurešť a Sofia sa nesnažia pokročiť v boji proti korupcii a zločinu.
      Schengenská otázka nepatrí medzi najväčšie priority cyperského predsedníctva, je však riešiteľná a pre diplomaciu malého ostrovného štátu, ktorý má na Balkáne dobré vzťahy, by znamenala plusové body.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies