Cyprus by sa už nemal opakovať

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 15:38 • 2 min
Cyprus by sa už nemal opakovať

LONDÝN - Spôsob riešenia krízy na Cypre vrátane konfiškácie časti bankových vkladov bol výnimočný a v budúcnosti by sa nemal zopakovať. Vyhlásil to v pondelok luxemburský minister financií Luc Frieden.

slovakia

left justify in out

Menová únia podľa neho potrebuje nové právomoci, aby mohla zasiahnuť skôr, než štáty v problémoch požiadajú o pomoc.

"Cyprus by sa v budúcnosti nemal opakovať. Cyprus sme riešili ad hoc spôsobom a malo by to tak zostať," povedal Frieden. Podľa neho, ak sa krajiny dostanú do problémov, "musíme mať možnosť zasiahnuť aj bez formálnej žiadosti ich vlád," uviedol ďalej Frieden. "Musíme byť schopní intervenovať bez toho, aby sme čakali, kým 17 krajín prijme konečné rozhodnutie," zdôraznil luxemburský minister.

Eurozóna schválila Cypru úverový program v sume 10 mld. eur. Celkové náklady záchrany krajiny pred bankrotom však predstavujú 23 mld. eur. Cyprus preto potrebuje zohnať vlastnými silami 13 mld. Vláda v Nikózii plánuje podstatnú časť tejto sumy získať reštrukturalizáciou prebujneného bankového sektora a mimoriadnym zdanením bankových vkladov nad 100 tis. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies