Cypru po ultimáte od ECB hrozí vypadnutie z eurozóny!

NETKY.SK • 22 Marec 2013, 10:15 • 2 min
Cypru po ultimáte od ECB hrozí vypadnutie z eurozóny!

NIKÓZIA - Cyperská vláda pokračuje v hľadaní alternatívnych zdrojov financií, ktoré by ostrovu zmietanému krízou zabezpečili finančnú pomoc od medzinárodných inštitúcií. Po ultimáte od Európskej centrálnej banky (ECB) sa však pripravuje aj na najhoršie a zvažuje zavedenie kapitálových kontrolných mechanizmov, aby zabránila odlivu financií z ostrova.

slovakia

left justify in out

Krízové opatrenia vlády, ktoré má parlament prerokovať v piatok, však s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú potenciál zabezpečiť 5,8 mld. eur, ktoré EÚ požaduje ako spoluúčasť Cypru na jeho finančnej záchrane. ECB vo štvrtok Nikózii pohrozila, že zastaví poskytovanie likvidity cyperským bankám, ak sa krajina s medzinárodnými veriteľmi nedohodne do pondelka. Stiahnutie sa ECB z ostrova by znamenalo, že najväčšie cyperské banky by museli prejsť likvidáciou, pričom by sa vymazali veľké vklady, ktoré sa Cyprus snaží ochrániť a krajina by pravdepodobne musela opustiť menovú úniu, povedal jeden z predstaviteľov EÚ pre agentúru Reuters. "Ak skolabuje finančný sektor, museli by prejsť zásadnou devalváciou a v takej situácii by nemali inú možnosť, ako zaviesť vlastnú menu," povedal s tým, že únia je pripravená takúto možnosť akceptovať, aby zmiernila dopad škôd na európsku ekonomiku. 

Ministri financií eurozóny však vyzývajú Nikóziu, aby prišla s novým návrhom. V snahe upokojiť partnerov vláda parlamentu navrhla vytvorenie "fondu solidarity", ktorý by spojil štátne aktíva, vrátane budúcich ziskov z predaja zemného plynu, ako základ núdzovej emisie dlhopisov, ktoré banka JP Morgan prirovnala k "národnému požiarnemu výpredaju". 

Krajina sa tiež pripravuje na najhoršiu možnosť, keďže vláda hľadá aj cestu k zavedeniu kapitálových kontrolných mechanizmov, čo je opatrenie, aké naposledy použila ešte pred vstupom Cypru do eurozóny. Cyperský minister financií Michael Sarris zároveň v Moskve vyjednáva možnosť predĺženia splatnosti a zníženia úroku na pôžičku vo výške 2,5 mld. eur, ktorú krajina dostala od Ruska minulosti. Poprel však, že by s ruským kolegom jednal o ďalšom úvere. Moskva nezávisle na tom informovala EÚ, že nemá záujem investovať ďalšie financie do Cypru, potvrdil aj predseda skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies