Cyperský prezident žiada, aby sa turečtina stala úradným jazykom EÚ

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 12:50 • 2 min
Cyperský prezident žiada, aby sa turečtina stala úradným jazykom EÚ

BRUSEL - Cyperský prezident Nikos Anastasiadis sa obrátil na holandské predsedníctvo EÚ listom so žiadosťou, aby zaradilo turečtinu k 24 úradným jazykom používaným v inštitúciách únie.

slovakia

left justify in out

Ide zrejme o súčasť snáh o dosiahnutie dohody o zjednotení ostrova rozdeleného od roku 1974 na grécku a tureckú časť. Holandské predsedníctvo v pondelok potvrdilo prijatie Anastasiadisovho listu, uviedol dnes informačný portál EurActiv.


Podobnú žiadosť Cyprus podal aj v roku 2002, keď rokoval o svojom vstupe do EÚ. Vtedy však cyperská delegácia dostala odporúčanie nepresadzovať túto záležitosť vzhľadom na vysoké výdavky, ktoré by súviseli so zavedením ďalšieho úradného jazyka v EÚ, ako aj vzhľadom na to, že vzťahy medzi EÚ a Tureckom boli aj vtedy citlivou témou. Úradnými jazykmi na Cypre je gréčtina i turečtina, pričom väčšina jej používateľov žije v severnej časti ostrova.


Rozhodnutie o zmenách v jazykovej politike EÚ prijíma jej 28 členských štátov výlučne konsenzom, upozornil EurActiv. Na služby prekladateľov a tlmočníkov, ktorí pracujú pre rôzne inštitúcie EÚ, je v rozpočte EÚ vyčlenené jedno percento z jeho celkovej sumy. Pridanie ďalšieho jazyka by znamenalo navýšenie rozpočtu o 37 miliónov eur. Špecialisti na turečtinu však v štruktúrach EÚ už pracujú.

 

V inštitúciách EÚ má rovnoprávne postavenie všetkých 24 jazykov, ale najaktívnejšie sa používa angličtina a francúzština, ktorá je angličtinou čoraz viac vytláčaná na okraj. Rozhodnutia orgánov EÚ sa prekladajú do všetkých oficiálnych jazykov a občania členských štátov majú právo obracať sa na EÚ v ktoromkoľvek z oficiálnych jazykov a dostať na svoj podnet odpoveď v adekvátnom jazyku.


EurActiv upozornil na prípad luxemburčiny, ktorá sa v roku 1984 po francúzštine a nemčine stala tretím úradným jazykom Luxemburského veľkovojvodstva, ale v EÚ nedosiahla status úradného jazyka.


Cyprus je členským štátom EÚ od roku 2004. Od tureckej invázie z roku 1974, vyvolanej prevratom v Grécku, je rozdelený na grécku a tureckú časť. Turecko je asociovanou krajinou Európskeho spoločenstva od roku 1963. Prístupové rokovania s EÚ sa začali až 3. októbra 2005, pričom oficiálnu žiadosť o členstvo podala Ankara 14. apríla 1987. Plnoprávny členom EÚ sa Turecko stane, až keď úspešne uzavrie rokovania o prijatí 33 kapitol právneho poriadku EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies