Cyperský prezident vyjadril ľútosť nad pozastavením rozhovorov o znovuzjednotení

NETKY.SK • 23 Február 2017, 15:48 • 2 min
Cyperský prezident vyjadril ľútosť nad pozastavením rozhovorov o znovuzjednotení

NOKÓZIA - Prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis vyjadril dnes poľutovanie nad rozhodnutím vodcu cyperských Turkov Mustafu Akinciho zrušiť dnešné spoločné stretnutie plánované v rámci rozhovorov o znovuzjednotení Cypru.

slovakia

left justify in out

Akinci minulý štvrtok rozhovory nečakane opustil, čím reagoval na krok cyperského parlamentu, ktorý schválil zákon o pripomínaní si referenda z januára 1950 na školách. V tomto plebiscite 95 percent cyperských Grékov hlasovalo za pripojenie Cypru ku Grécku. Referendum však nemalo žiadne právne následky, pretože ho neuznala Británia ako jeden z trojice tzv. ručiteľských štátov.

 

Predseda cyperského parlamentu Dimitris Sylluris Akinciho skritizoval, pričom jeho postoj označil za "veľmi negatívny, neprijateľný", a tiež za "snahu o ospravedlnenie svojich vlastných prečinov". Hovorca cyperskej vlády Nikos Christodulidis dodal, že pomyselná lopta je teraz na tureckej strane.

 

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias vyjadril želanie, aby rozhovory o zjednotení Cypru pokračovali, zároveň však spochybnil, že si to želá aj Turecko. Generálny tajomník OSN António Guterres podľa diplomatického zdroja CNA tiež dúfa, že obe strany prekonajú vzájomné rozpory a rokovania budú čoskoro pokračovať.

 

Cyperskí Turci považujú rozhodnutie parlamentu o pripomínaní referenda za znak toho, že časť cyperských Grékov nemá záujem na zmierení a opätovnom zjednotení ostrova.

 

Cyprus je rozdelený od roku 1974 od invázie tureckej armády. V budúcnosti by mal byť federáciou tvorenou dvoma rovnoprávnymi útvarmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies