Cyperský prezident upokojoval občanov, nervózni sú investori

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 10:35 • 2 min
Cyperský prezident upokojoval občanov, nervózni sú investori

NIKÓZIA - Dohoda Cypru s Európskou úniou je v záujme občanov, uisťoval v pondelok obyvateľov prezident Nicos Anastasiades. Banky v krajine však pre istotu ostanú zatvorené až do štvrtka a aj potom v nich bude platiť kontrola pohybu kapitálu.

slovakia

left justify in out

"Dohoda, ktorú sme dosiahli, je ťažká, ale za daných okolností jediná, ktorú sme mohli dosiahnuť. Nechávame za sebou neistotu posledných mesiacov a s optimizmom sa pozeráme do budúcnosti," povedal Anastasiades v televíznom prejave. Plán, ktorý prezident s predstaviteľmi EÚ dohodol, predpokladá zrušenie Cyperskej ľudovej banky (Laiki), ktorá je z veľkej časti vo vlastníctve štátu, a prevedenie jej klientov do najväčšej banky Bank of Cyprus. Štát následne zmrazí vklady nad 100 tis. eur, ktoré podľa zákonov nie sú garantované štátom, a použije ich na vykrytie dlhov banky Laiki a rekapitalizáciu bankového sektora. Nepoistení vkladatelia prídu o "približne 30 %" svojich úspor, povedal hovorca cyperskej vlády Christos Stylianides. 

Predpokladá sa, že štát takto získa 4,2 mld. z 5,8 mld., ktorými musí Cyprus na svoju záchranu prispieť. Podporu plánu už naznačilo aj Rusko, hoci to bude znamenať veľké straty pre ruských vkladateľov, ktorých úspory tvoria podľa odhadov až tretinu objemu vkladov v cyperských bankách. 

Cyperská centrálna banka chce zabrániť ďalšiemu narušeniu chodu ekonomiky v krajine. Zaviedla preto na výbery z bankomatov najväčších bánk limit 100 eur denne a finančné domy, ktoré sú už viac ako týždeň zatvorené, svoje brány otvoria až vo štvrtok. Budú tiež musieť zaviesť opatrenia na kontrolu pohybu kapitálu, ktorými chce centrálna banka zabrániť odlivu financií z ostrova. "Tieto opatrenia budú len veľmi dočasné a postupne sa budú uvoľňovať," uisťoval obyvateľov prezident Anastasiades. Je však pravdepodobné, že Cyprus čaká obdobie hlbokej recesie a roky uťahovania opaskov, s akými bojujú aj Grécko, Portugalsko či Írsko. 

Neistota okolo dohody EÚ s Cyprom otriasla aj dôverou investorov, keďže držitelia dlhopisov banky Laiki budú musieť zniesť čistú stratu a na záchranu krajiny budú musieť prispieť aj investori v Bank of Cyprus, hoci tí ako kompenzáciu dostanú akcie banky. "To, čo sme včera v noci urobili, sa nazýva presunutie rizika," povedal v pondelok predseda skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem a naznačil tak, že riešenie cyperskej krízy by mohlo byť vzorom pre riešenia aj v budúcnosti. Tí, čo úverujú banky, podľa neho musia akceptovať riziko ich zlyhania. V reakcii na toto vyhlásenie sa v eurozóne lavínovým efektom začali dvíhať náklady na poistenie obligácií vydaných inými bankami, a to predovšetkým v Taliansku a Španielsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies