Cyperský prezident ukončil dnes návštevu Slovenska

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:06 • 2 min
Cyperský prezident ukončil dnes návštevu Slovenska

Cyperský prezident ukončil dnes návštevu Slovenska

slovakia

left justify in out

img

Dvojdňovú oficiálnu návštevu ukončil dnes cyperský prezident Dimitris Christofias, ktorý pricestoval na Slovensko spolu s manželkou Elsi v stredu 10. novembra.
      So svojím hostiteľom, prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, konštatovali výbornú úroveň vzájomných vzťahov. Obaja štátnici však zároveň vyhlásili, že sa budú usilovať o ich zlepšenie najmä v oblasti ekonomickej, kultúrnej, vzdelávania či turizmu.
      Cyperský hosť poďakoval Slovensku za podporu pri riešení od roku 1974 vlečúceho sa problému zjednotenia etnicky rozdeleného ostrova medzi Grékov a Turkov. Poukázal na to, že Slovensko prostredníctvom svojej ambasády na Cypre napomáha k zbližovaniu sa oboch komunít a takisto sa zapája do riešenia grécko-tureckej cyperskej otázky účasťou vojakov v misiách OSN v tomto regióne.
      Za zjavný dôkaz vynikajúcej spolupráce označil prezident Gašparovič otvorenie prvej cyperskej ambasády v Bratislave v čase globálnej finančnej krízy. Osobne sa s cyperským partnerom zúčastnil na jej slávnostnom otvorení. Spolu tiež zavítali na slovensko-cyperské ekonomické fórum, ktoré v Bratislave zorganizovali obchodné a priemyselné komory oboch krajín.
      Manželka cyperského prezidenta Elsi spoločne so Silviou Gašparovičovou navštívili prvé autistické centrum Andreas. Návšteva bola pre prvú dámu Cypru veľmi inšpirujúca vzhľadom k tomu, že v jej krajine chystajú otvorenie podobného centrálneho zariadenia pre ľudí s touto poruchou psychického vývinu.
      Na záver krátkej návštevy si prezident SR uctil hostí slávnostnou večerou. Príchod cyperského prezidentského páru označil za historicky významný, pretože sa konal krátko po oslavách 50. výročia existencie Cypru. Zaželal tejto ťažko skúšanej krajine priaznivý obrat a jej občanom trvalý mier, harmóniu a prosperitu.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona