Cyperský bankový sektor sa výrazne zmenšil

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 10:50 • 2 min
Cyperský bankový sektor sa výrazne zmenšil

BERLÍN - Cyperský bankový sektor sa od dosiahnutia dohody o záchrannom balíku pre krajinu výrazne zmenšil, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu memoranda o porozumení medzi Cyprom a medzinárodnými veriteľmi, ktoré ma agentúra AP k dispozícii, bankový sektor krajiny je v súčasnosti trojnásobne väčší než cyperská ekonomika, pričom pred marcovou dohodou o záchrannom balíku predstavoval až päťnásobok ekonomiky. Nový údaj je v zátvorke, čo znamená, že sa to ešte môže zmeniť pred finalizáciou memoranda.

Nadmerne veľké finančné inštitúty sú jedným z hlavných dôvodov krízy, v ktorej sa Cyprus nachádza a ktoré donútila krajinu požiadať o záchranný úver vo výške 10 miliárd eur. Súčasťou záchranného balíka je rozdelenie banky Leiki a vysoké straty sporiteľov s vkladmi nad 100.000 eur v banke Bank of Cyprus.

Pred implementáciou programu memorandum o porozumení musia odobriť ministri financií eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF). Memorandum musia navyše schváliť parlamenty niektorých členských štátov menovej únie.

Súčasťou návrhu memoranda je aj 30 návrhov na zvýšenie rozpočtových príjmov a zníženie výdavkov, ako napríklad rušenie pracovných miest vo verejnom sektore, zmrazenie platov, zdanenie veľkých výhier v lotérii alebo zvýšenie dane z pridanej hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies