Cyperskú centrálnu banku povedie prvýkrát v histórii ostrova žena

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 18:05 • 2 min
Cyperskú centrálnu banku povedie prvýkrát v histórii ostrova žena

NIKÓZIA - Na čelo cyperskej centrálnej banky sa prvýkrát v histórii ostrova postaví žena. Prezident Nikos Anastasiadis dnes vymenoval do funkcie guvernérky Chrystallu Giorkatziovú, ktorá od roku 1998 pôsobila ako hlavná audítorka. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Nová guvernérka centrálnej banky vystrieda 11. apríla vo funkcii Panikosa Dimitriadisa, ktorý v pondelok 10. marca na svoj post rezignoval. Cyprus už o vymenovaní guvernérky informoval prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho.
      

Dimitriadis, ktorého dosadil do úradu bývalý cyperský prezident Dimitris Christofias, uviedol ako príčinu rezignácie osobné a rodinné dôvody. Cyperské média ale špekulujú, že skutočným dôvodom boli jeho napäté vzťahy so súčasným prezidentom Anastasiadisom. Ten údajne chcel Dimitriadisov odchod už od vlaňajšieho kolapsu ostrovných bánk, pre ktoré musela vláda v Nikózii požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver.
      

Prezident Anastasiadis dokonca povedal, že možno požiada Najvyšší súd, aby rozhodol, či môže byť Dimitriadis odvolaný. Prezidentovi sa nepáčil postup guvernéra centrálnej banky počas rokovaní s veriteľmi o podmienkach záchranného balíka. Dimitriadis ale argumentoval, že pri nástupe do funkcie v máji 2012 prevzal zle regulovaný bankový systém, ktorý prehnane riskoval.
      

Podľa podmienok úveru vo výške 10 miliárd eur sa do záchrany cyperských bánk museli zapojiť aj majitelia nepoistených vkladov nad 100.000 eur a akceptovať značné straty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies