Cyperskí predstavitelia rokujú v nádeji na zjednotenie rozdeleného ostrova

NETKY.SK • 9 Január 2017, 17:19 • 2 min
Cyperskí predstavitelia rokujú v nádeji na zjednotenie rozdeleného ostrova

ŽENEVA - Predstavitelia etnicky rozdeleného Cypru sa stretli dnes v Ženeve na rokovaniach, ktoré majú za cieľ opätovne zjednotiť tento stredomorský ostrov. Trojdňové rozhovory sa začali chúlostivým problémom majetku a kompenzácií pre ľudí, ktorí prišli o pozemky, keď sa ostrov pred desiatkami rokov rozdelil.

slovakia

left justify in out

Prezident Cypru Nikos Anastasiadis a vodca medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci chcú najskôr vyriešiť najdôležitejšie veci vrátane toho, koľko územia bude každá strana kontrolovať v navrhovanej federácii.

 

Ich summit vyvrcholí vo štvrtok konferenciou za účasti tzv. ručiteľov Cypru - Grécka, Británie a Turecka -, keď sa budú zaoberať zložitou otázkou bezpečnostných opatrení v budúcej cyperskej federácii. Dovtedy majú naplánovaných šesť stretnutí po dvoch denne.

 

Predstavitelia Európskej únie, ktorej je Cyprus členom, uviedli, že na štvrtkovej konferencii sa plánujú zúčastniť predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová.

 

Na severnej strane Cypru je rozmiestnených 35.000 tureckých vojakov, ktorí tam prišli v roku 1974 po prevrate, ktorý mal spojiť ostrov s Gréckom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies