Cyperskí Gréci spomínali na obete invázie z roku 1974, Turci oslavovali

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 06:33 • 2 min
Cyperskí Gréci spomínali na obete invázie z roku 1974, Turci oslavovali

NIKÓZIA - Obyvatelia Cypru si dnes pripomenuli 42. výročie tureckej invázie z roku 1974, ktorá vyústila do rozdelenia tohto ostrova v Stredozemnom mori.

slovakia

left justify in out

Cyperskí Gréci spomínali najmä na obete invázie. Hneď na úsvite, keď sa začala turecká invázia, zazneli v južnej časti ostrova sirény, uviedla cyperská agentúra CNA.

 

Nasledovalo viacero spomienkových a smútočných podujatí vrátane bohoslužieb za padlých vojakov, ktoré prebehli v grécko-cyperskej metropole Nikózia za účasti tamojšieho prezidenta Nikosa Anastasiadesa.

 

Tamojšie politické strany dnes zároveň vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili samotnú inváziu aj následnú tureckú okupáciu severnej časti ostrova. Pri tejto príležitosti tiež zopakovali svoje odhodlanie zasadzovať sa v otázkach budúcnosti ostrova za "životaschopné riešenie", približuje CNA.

 

Úplne odlišným spôsobom si dnes rovnakú udalosť pripomínali cyperskí Turci, ktorí výročie invázie oslávili veľkolepou vojenskou prehliadkou, doplnila agentúra DPA.

 

Inváziou na severe Cypru reagovalo Turecko 20. júla 1974 na Grékmi podporovaný štátny prevrat, ku ktorému došlo 15. júla s cieľom pripojiť Cyprus ku Grécku.

 

Zatiaľ čo grécko-cyperská republika je už desať rokov súčasťou Európskej únie, nezávislosť menšej Severocyperskej tureckej republiky neuznal nikto okrem Turecka. Ankara má na severe Cypru približne 40.000 vojakov.

 

V súčasnosti medzi cyperským prezidentom Anastasiadisom a vodcom Severotureckej cyperskej republiky Mustafom Akincim opäť prebiehajú rozhovory pod záštitou OSN o možnom zjednotení ostrova vo forme federácie.

 

Obaja cyperskí lídri sa pritom v júni zhodli, že za uplynulý rok dosiahli v rámci rokovaní výrazný pokrok aj napriek niektorým pretrvávajúcim problémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies