Cyperskí Gréci a Turci vytvorili ľudskú reťaz za zjednotenie svojho ostrova

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 11:25 • 2 min
Cyperskí Gréci a Turci vytvorili ľudskú reťaz za zjednotenie svojho ostrova

NIKÓZIA - Desiatky cyperských Grékov a Turkov včera naprieč nárazníkovou zónou v Nikózii vytvorili ľudskú reťaz, aby vyjadrili svoju podporu dohode o znovuzjednotení ostrova.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Ich akcia sa konala za zvuku bubnov, píšťaliek a spevu tradičných ľudových piesní. Podľa vyhlásení viacerých demonštrantov "skutočný mier majú v rukách obyčajní ľudia z oboch strán hranice", pretože rokovania o zjednotení tohto stredomorského ostrova napredujú neuspokojivo. Demonštranti uviedli, že ich dnešná akcia má pripomenúť, že politici nesmú sklamať obyčajných ľudí.

 

Predstaviteľ etnicky zmiešaného výboru pre kultúrne dedičstvo Takis Hadžidemetriu pre cyperské médiá uviedol: "Nechceme ostnatý drôt, nechceme nové cintoríny, chceme mier a demokraciu." Dodal, že "zostaneme jednotní a budeme pokračovať v boji, s víziou Cypru budúcnosti." Dodal, že zhromaždení sú pripravení "riešiť problém Cypru svojím spôsobom: každý občan za seba, každý cyperský Grék so svojím turecko-cyperským spoluobčanom a všetci spoločne spoločnými projektmi".

 

Turecko-cyperská novinárka Ezra Ayginová vo svojom príhovore vyzdvihla, že prítomní nie sú členmi politických strán, ktoré im nariadili, aby na túto akciu prišli. "Ste tu, lebo tak vám káže srdce. A to je veľmi dôležité, lebo sila vychádza zo srdca," dodala.

 

Dnešné zhromaždenie sa konalo v situácii, keď lídri oboch etnických komunít oznámili, že sa im nepodarilo nájsť dostatočný základ pre usporiadanie konferencie o Cypre v Ženeve. Osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide zasa v piatok oznámil, že ukončil rozhovory s lídrami etnicky rozdeleného Cypru, keďže nenašli "spoločnú reč" vo veci zvolania záverečného summitu.

 

Vyslanec OSN dodal, že o svojom rozhodnutí informoval prezidenta Cyperskej republiky Nikosa Anastasiadisa a prezidenta medzinárodnej neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafu Akinciho. Ďalšie kroky bude konzultovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

 

Cyprus sa rozdelil v roku 1974, keď Turecko obsadilo sever tohto ostrova po prevrate, ktorý uskutočnili stúpenci jeho spojenia s Gréckom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies