Cyperské rokovania prišli podporiť aj šéfovia diplomacií 3 kľúčových krajín a EÚ

NETKY.SK • 12 Január 2017, 14:25 • 2 min
Cyperské rokovania prišli podporiť aj šéfovia diplomacií 3 kľúčových krajín a EÚ

BRUSEL/VALETTA - Do Ženevy pricestovali dnes šéfovia diplomacií EÚ, Británie, Turecka a Grécka, aby sa pripojili k rokovaniam o zjednotení rozdeleného Cypru, ktorých sprostredkovateľom je OSN.

slovakia

left justify in out

K rokujúcim stranám sa pripojil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorého sprevádza vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová.

Do Ženevy pricestovali aj ministri zahraničných vecí troch krajín, ktoré majú pre urovnanie cyperského konfliktu kľúčový význam: Británie (Boris Johnson), Grécka (Nikos Kotzias) a Turecka (Mevlüt Čavušoglu).

 

Dnes sa v rámci cyperských rokovaní prvýkrát hovorí o komplikovaných bezpečnostných otázkach, ktoré majú kľúčový význam pre akúkoľvek dohodu. Juncker v stredu počas návštevy Valletty a vyjadril nádej, že uzavretie rozhovorov o zjednotení Cypru bude možné "v najbližších hodinách a dňoch". Podľa neho ide o "poslednú šancu na zjednotenie rozdeleného ostrova".

 

"Odkedy som sa stal predsedom Európskej komisie, mám osobný záujem na zjednotení Cypru. Musíme využiť túto príležitosť. Všetci Cyperčania si zaslúžia lepšiu európsku budúcnosť," vyhlásil Juncker.

 

Podľa stanoviska Európskej komisie by komplexné vyrovnanie medzi oboma komunitami na Cypre viedlo k posilneniu bezpečnosti a stability v celom okolitom regióne.

 

Cyperskí Gréci a Turci sa už v marci 2008 dohodli na krokoch k úplnému urovnaniu sporu, ktorý trvá od roku 1974. Obe strany vytvorili šesť pracovných skupín na preskúmanie hlavných bodov, ktoré by mali byť obsiahnuté v mierovej dohode. Sú nimi správa krajiny a rozdelenie politickej moci, záležitosti týkajúce sa EÚ, bezpečnostné záruky pre obe komunity, územia a tiež majetkové a hospodárske záležitosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies