Cyperské banky otvorili pobočky, tvoria sa pred nimi nekonečné rady!

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 13:00 • 2 min
Cyperské banky otvorili pobočky, tvoria sa pred nimi nekonečné rady!

NIKÓZIA - Cyperské banky takmer po dvoch týždňoch vo štvrtok o 12:00 miestneho času otvorili svoje pobočky. V bankách však platia prísne pravidlá, aby sa zabránilo prevodu a výberu veľkého objemu peňazí po tom, ako sa ostrovná krajina dohodla so zahraničnými veriteľmi na mimoriadnej finančnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Pri vchodoch do bánk na poriadok od rána dozerali ozbrojené hliadky. Pred dvanástou hodinou sa pred bankami začali tvoriť rady a pri pobočkách otvorených s meškaním sa stupňovalo napätie, keď klienti začali búchať na dvere bánk.

V rámci snáh predísť masívnemu výberu peňazí z bánk začali platiť rôzne obmedzenia. ako napríklad denný limit na výber hotovosti na úrovni 300 eur. Pri vycestovaní do zahraničia si nebudú môcť obyvatelia krajiny zobrať zo sebou viac ako tisíc eur. Cyperská centrálna banka preskúma všetky komerčné transakcie nad 5 tis. eur. Vládni predstavitelia tvrdia, že mimoriadne opatrenia týkajúce sa obmedzenia pohybu peňazí sú dočasné. Podľa pôvodného plánu majú platiť sedem dní. Podľa ekonómov ich však bude ťažké stiahnuť, pokiaľ bude kríza v krajine pokračovať. 

Cyprus sa v pondelok dohodol s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci s cieľom odvrátiť hroziaci kolaps bankového systému krajiny. Výmenou za úverový program v objeme 10 mld. eur musí krajina zatvoriť svoju druhú najväčšiu banku a zaviesť mimoriadnu daň z nepoistených bankových vkladov. 

Návrh, ktorý schválili aj ministri financií eurozóny, zahŕňa vytvorenie "zlej" a "dobrej" banky. Kľúčovým opatrením návrhu je zrušenie banky Laiki, ktorá je druhým najväčším finančným domom na ostrove. Vklady do hodnoty 100 tis. eur štát prevedie do najväčšej banky Bank of Cyprus (BOC), pričom okrem tohto opatrenia ostanú všetky vklady do tejto hodnoty v krajine nedotknuté. Nepoistené vklady nad 100 tis. eur v banke Laiki, ktoré podľa európskych predpisov nie sú garantované štátom, však pravdepodobne zaznamenajú vysoké straty. Štát ich totiž zmrazí a využije na financovanie 5,8 mld. eur, ktoré potrebuje na spolufinancovanie záchranného bankového balíka. Zatiaľ nie je jasné, o aký veľký odpis pôjde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies