Cyperská centrálna banka varuje pred štátnym bankrotom

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 14:45 • 2 min
Cyperská centrálna banka varuje pred štátnym bankrotom

NIKÓZIA - Pokles cyperskej ekonomiky môže byť hlbší, než s akým počítajú súčasné prognózy. Ostrovný štát, ktorý sa v marci tesne vyhol štátnemu bankrotu, čelí "nezvyčajne vysokým" rizikám v makroekonomike a bankovom sektore, uviedol v stredu guvernér cyperskej centrálnej banky Panicos Demetriades.

slovakia

left justify in out

"Recesia môže byť hlbšia, než sa čakalo, s negatívnymi dopadmi na verejné financie vrátane vládneho dlhu," povedal guvernér na konferencii v Nikózii. 

Cyprus získal v marci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) úverový program v objeme 10 mld. eur. Krajina požiadala o zahraničnú finančnú pomoc ako piaty členský štát eurozóny. Výmenou za poskytnutie záchranného úveru musí vláda v Nikózii ozdraviť svoj prebujnený finančný sektor a zatvoriť druhú najväčšiu banku v krajine. K rekapitalizácii najväčšej cyperskej banky, Bank of Cyprus, má prispieť aj čiastočná konfiškácia nepoistených vkladov nad 100 tis. eur. Podmienky medzinárodnej dohody počítajú aj s kontrolou kapitálu. Cyperská ekonomika sa tento rok podľa odhadov zmenší o 8,7 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies