Cyklus Zlaté šesťdesiate vráti na obrazovky československý filmový zázrak

NETKY.SK • 5 Október 2016, 14:49 • 2 min
Cyklus Zlaté šesťdesiate vráti na obrazovky československý filmový zázrak

BRATISLAVA - Koncom septembra začala spravodajská televízia TA3 vysielať dokumentárny cyklus o československom filmovom zázraku Zlaté šesťdesiate. Cyklus, ktorý predstavuje 26 českých a slovenských osobností kinematografie 60. rokov minulého storočia, má svoj pravidelný vysielací čas v piatok večer. Formou portrétov divákom približuje tvorcov, ktorí dodnes formujú mladé generácie filmárov.

slovakia

left justify in out

"Každý z nich bol originálnou individualitou, s vlastným okruhom tém i formou rozprávania. Pokiaľ generácia pred nimi kládla dôraz na to, o čom rozprávajú, pre filmárov novej vlny bolo dôležité aj to, ako to rozprávajú. Snažili sa, aby film nebol sfilmované divadlo, ale aby rozvíjali vlastný jazyk," uviedol režisér cyklu Martin Šulík ku generácii mladých filmárov, ktorí vstúpili do kinematografie v priebehu 60. rokov.

 

Slovenských tvorcov v dokumentárnej sérii o období novej vlny reprezentujú režisér, scenárista a fotograf Dušan Hanák, režisér a scenárista Ivan Balaďa, režisér, scenárista a publicista Eduard Grečner, režisér, scenárista a herec Juraj Herz, režisér, scenárista, kameraman, výtvarník i producent v jednej osobe Juraj Jakubisko, kameraman Igor Luther a dramatik, scenárista, básnik a publicista Albert Marenčin. Z českých tvorcov sú v cykle portréty Vojtěcha Jasného, Karla Vachka, Stanislava Milotu, Hynka Bočana, Lubora Dohnala, Otakara Vávru, Ladislava Helgeho, Drahomíry Vihanovej, Jana Kačera, Zdeňka Mahlera, Jana Němca, Víta Olmera, Miroslava Ondříčka, Ivana Passera, Věry Chytilovej, Jana Schmidta, Jiřího Menzla, Jana Švankmajera i Miloša Formana. V tejto prvej sérii dokumentov podľa Šulíka ide "o autoportréty, pretože oslovení ľudia sami prerozprávajú a interpretujú svoj život a dielo a nikto iný v jednotlivých častiach nevystupuje"Prvý z portrétov, venovaný režisérovi a scenáristovi Dušanovi Hanákovi, odvysiela TA3 v piatok 7. októbra o 20.00 h.

 

Rozsiahly projekt o jednom z historicky najvýznamnejších období v dejinách československej kinematografie má štyri časti. Tvoria ho dve série portrétov Zlatá šedesátá I, II o žijúcich a nežijúcich filmároch, dvojdielny celovečerný film pre kiná 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna a seriál Československý filmový zázrak, ktorý o 60. rokoch v našej kinematografii rozpráva chronologicky a filmy tohto obdobia zasadzuje do širších spoločenských a umenovedných súvislostí. Vznikol v roku 2009 zo spoločného záujmu producenta Čestmíra Kopeckého, filmového historika Jana Lukeša a režiséra Martina Šulíka o kinematografiu 60. rokov. Na projekte sa podieľal aj slovenský kameraman žijúci v Česku Martin Štrba.

 

Cyklus Zlaté šesťdesiate TA3 vysiela od 23. septembra v premiére vždy v piatok večer a v repríze v sobotu dopoludnia, potrvá do 17. marca 2017. Séria portrétov Zlaté šesťdesiate I na DVD je dostupná v predajni Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Klapka v Bratislave alebo na www.klapka.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies