Cyklochodník vedúci do Tatranskej Kotliny slúži turistom už rok

NETKY.SK • 30 Apríl 2012, 07:30 • 2 min
Cyklochodník vedúci do Tatranskej Kotliny slúži turistom už rok

Cyklochodník vedúci do Tatranskej Kotliny slúži turistom už rok - Cestovanie Cyklistický chodník vedúci zo Spišskej Belej až do Tatranskej Kotliny využívajú turisti už rok. Deväťkilometrová trasa je podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka veľmi vyu

slovakia

left justify in out

img

Cyklistický chodník vedúci zo Spišskej Belej až do Tatranskej Kotliny využívajú turisti už rok. Deväťkilometrová trasa je podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka veľmi využívaná, a to nielen domácimi obyvateľmi, ale aj turistami zo Slovenska a zahraničia. "Je to možno jedna z najlepších investícií do cestovného ruchu v našom regióne Tatier, podľa prieskumu chodník v najsilnejší letný deň navštívilo aj 1200 ľudí, niektorí si požičiavali bicykle a aj obchodom s týmto tovarom sa zvýšil predaj," konštatoval Bieľak. 
      Potrebné je však podľa neho dobudovať doplnkové služby a infraštruktúru v blízkosti cyklotrasy. Ich potreba sa prejavila až po jej ročnom užívaní. Bieľak predpokladá, že by sa približne v polovici trasy mohlo vybudovať ešte jedno zariadenie na občerstvenie, keďže nie každý zvláda pomerne náročnú trasu do kopca a v otvorenom priestore, kde často fúka vietor. "Je veľa ľudí, ktorí sa v polovici otočia, niekde tam by bolo možné dobudovať takéto zariadenie, zvýšiť potrebujeme aj počet parkovacích miest pri chodníku," vysvetlil Bieľak. 
      Celkové náklady na deväťkilometrovú cyklotrasu sa vyšplhali na 1,8 milióna eur, pričom 75 percent z týchto prostriedkov mesto získalo z eurofondov. V tom je zahrnutá výstavba chodníka i doplnkové propagačné materiály, ktorých súčasťou je napr. aj publikácia s názvom Spoznajme krásy Belianskych Tatier. Tento chodník je hlavnou časťou projektu Belianske Tatry – spolu a lepšie. V okolí Belianskych Tatier chcú s budovaním cyklotrás pokračovať, ďalšia by mala viesť z Tatranskej Kotliny až na poľskú hranicu. Na to je však potrebných minimálne 3,5 milióna eur. "Je to zložité územie, ktoré bude treba premosťovať, je tam náročný terén, celkovo je to 20 kilometrov, ktoré by sme chceli rozdeliť na dve etapy. Prvá povedie z Kotliny do strediska Ždiar – Strednica, čo je 12 kilometrov a vyžiada si to náklady vo výške 2,1 milióna eur," pokračoval Bieľak. 
      Ďalšia trasa by mala viesť z Tatranskej Kotliny do Tatranskej Lomnice a napojiť sa na Starý Smokovec, pripravený je aj projekt zo Spišskej Starej Vsi do Červeného Kláštora s napojením na poľskú stranu. Ide o tzv. malý tatranský okruh. "Projekty už máme pripravené, len chýbajú peniaze. Predpokladám, že o finančné prostriedky z eurofondov sa budeme môcť najskôr uchádzať až v roku 2016," konštatoval Bieľak. Mestá a obce v okolí celých Tatier okrem toho pripravujú aj projekt veľkého tatranského okruhu, ktorý by mal byť dlhý viac ako 300 kilometrov. "Tento projekt, žiaľ, zatiaľ nebol úspešný v rámci projektov cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce," dodal Bieľak. 
      V oblasti Belianskych Tatier sa však podľa neho nachádzajú tzv. mäkké trasy, ktoré stačí zvýrazniť na mape a spropagovať ich. "Nevyžadujú si veľké finančné prostriedky, niektoré z nich by mohli byť vyznačené ešte v tomto roku. V okolí Belianskych Tatier sa podľa našich informácií nachádza okolo 140 kilometrov tzv. mäkkých cyklotrás, turistických chodníkov a trás pre kone," doplnil Bieľak. Verí, že dobrá správa z regiónu príde už čoskoro a budú sa dať využiť ďalšie peniaze na budovanie cyklistických trás.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies