Cyklistický majster sveta 1984 Criquielion podľahol mozgovej príhode

NETKY.SK • 18 Február 2015, 15:35 • 2 min
Cyklistický majster sveta 1984 Criquielion podľahol mozgovej príhode

BRUSEL - Cyklistický majster sveta z roku 1984 Claude Criquielion zomrel v stredu vo veku 58 rokov. Belgičan ležal po víkendovej vážnej mozgovej príhode v kritickom stave v nemocnici v meste Aalst, severozápadne od Bruselu.

slovakia

left justify in out

Oznámil to predseda belgickej vlády Charles Michel a nazval ho "veľkým šampiónom."

 

Claude Criquielion patril v 80. rokoch k popredným svetovým cyklistom. Okrem spomenutého titulu svetového šampióna z Barcelony dosiahol dva triumfy na Valónskom šípe (1985 a 1989), v roku 1987 opanoval preteky Okolo Flámska. Rok predtým obsadil v celkovej klasifikácii na Tour de France piatu pozíciu. 

 

Známy je aj pre šprint vo finiši na MS 1988. Belgický pretekár bol v trojčlennom úniku s Kanaďanom Steveom Bauerom a Talianom Mauriziom Fondriestom. Dvesto metrov pred cieľom viedol Bauer, keď sa ho Criquielion pokúsil predstihnúť popri bariérach. Belgičan však spadol, čím Bauera spomalil a majstrom sveta sa stal Fondriest. Criquielion zažaloval Bauera, pričom tvrdil, že Kanaďan ho úmyselne do bariér strčil. Po dvoch rokoch súd rozhodol v prospech Bauera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona