Cyklistická únia bude za odpad a znečistenie trestať cyklistov!

NETKY.SK • 27 Február 2019, 15:14 • 2 min
Cyklistická únia bude za odpad a znečistenie trestať cyklistov!

AIGLE - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa rozhodla trestať odhadzovanie bidónov počas pretekov vyššími finančnými pokutami. Podľa najnovších pravidiel môže peňažný trest dosiahnuť výšku 200 až 500 švajčiarskych frankov, vo výnimočných prípadoch až 1000 CHF.

slovakia

left justify in out

"Odhodenie bidónu do kanála alebo zanechanie odpadu na ceste je v dnešnej dobe už neakceptovateľné," uviedol komisár UCI Philippe Marien a pokračoval: "Existujú zóny, v ktorých sa cyklisti môžu zbaviť odpadu. Nachádzajú sa krátko pred stravovacou zónou a blízko za ňou. Plánujeme vytýčiť aj ďalšiu zónu, a to približne 20 kilometrov pred cieľom, kde jazdci môžu odhodiť nepotrebné veci."

Najvyššie pokuty zaplatia pretekári, ak odhodia bidón medzi fanúšikov "nebezpečným spôsobom". Nie je však zakázané dať prázdne fľaše divákom, no musí sa tak stať iným spôsobom ako doteraz. "Vždy je možnosť priblížiť sa k divákom a s kľudom im ich podať alebo ich odovzdať do tímového auta. Keď však jazdec vo veľkej rýchlosti hodí poloprázdnu fľašu medzi divákov, ide o život ohrozujúcu situáciu. Takéto niečo už v peletóne nechceme vidieť," dodal Marien.

K zmenám sa vyjadril aj belgický pretekár Greg van Avermaet. "Nepoznám ešte detaily nových pravidiel, no spolu s kolegami sme odložili nepotrebný odpad a gély do vrecka na chrbte, až kým sme neprišli do určenej zóny." Víťaz monumentu Paríž-Roubaix 2017 Van Avermaet však naďalej podporuje, aby mohli hádzať bidóny divákom. "Deti sa vždy potešia, ak im po pretekoch zostane nejaký suvenír. Patrí to podľa mňa k čaru cyklistiky," dodal na záver 33-ročný Belgičan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies