Van Avermaet vyhral Paríž-Roubaix, Sagan po defektoch až na ...

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 18:54 • 2 min
Van Avermaet vyhral Paríž-Roubaix, Sagan po defektoch až na ...

ROUBAIX – Víťazom 115. ročníka najťažšej cyklistickej klasiky Paríž - Roubaix sa v nedeľu stal Belgičan Greg van Avermaet. Ďalšie priečky za olympijským šampiónom z Ria de Janeiro 2016, ktorý vyhral svoj premiérový monument, obsadili na 257 km trati Čech Zdeněk Štybar a Holanďan Sebastian Langeveld.

slovakia

left justify in out

Slovákovi Petrovi Saganovi (Bora – Hansgrohe) neprialo šťastie, dvojnásobný majster sveta doplatil na dva defekty a napokon skončil na 38. mieste so stratou 5:12 min. na víťaza. Jeho bratovi a tímovému kolegovi Jurajovi patrí 85. priečka, tretí slovenský zástupca Michael Kolář klasiku nedokončil.

 

Na podujatí sa s kariérou rozlúčil Belgičan Tom Boonen, ktorý štartoval na "Pekle severu" pätnásťkrát a štyrikrát dvíhal nad hlavu trofej v podobe dlažobnej kocky. „Nastal môj deň. Som vyrovnaný, žiadny dôvod na emócie. V pondelok budem mať určite najväčšiu opicu v živote: Tu som sa stal pretekárom a tu aj skončím. Aj keby som zvíťazil,“ prezradil 36-ročný jazdec, ktorý počas šestnástich rokov stál 113-krát na pódiu.

 

Van Avermaet sa na legendárnom velodróme v Roubaix presadil v záverečnom špurte vedúcej skupinky. "Ešte stále nemôžem tomu uveriť, že som vyhral najťažšiu klasiku. Keď som na Paríž-Roubaix štartoval prvýkrát, po dojazde do cieľa som bol veľmi unavený. Vtedy sa mi ani nesnívalo o tom, že tieto preteky raz vyhrám. Mám radosť z cenného triumfu i z toho, že som na páske prešprintoval Štybara, ktorý na trati vôbec nespolupracoval. Veľká vďaka patrí Danielovi Ossovi, bez jeho pomoci by som dnes nevyhral," povedal Belgičan do kamier televíznej stanice Eurosport.

 

Na štart klasiky sa postavilo 199 pretekárov z 25 tímov. Niekoľko pokusov o únik pelotón bez problémov zlikvidoval, keď ich aktérom nedal šancu na vybudovanie výraznejšieho náskoku. Tesne pred prvým pavé uniklo trio Jelle Wallays (Lotto Soudal), Mickaël Delage (FDJ) a Yannick Martinez (Delko Marseille Provence), ktoré v rýchlom tempe prekonalo úsek s dlažobnými kockami. Trojicu opustil Martinez a ďalšie pavé skresali náskok z minúty na dvadsať sekúnd.

 

Po šiestom pavé sa k dvojici pripojil Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale) a pretekári sa pohybovali pol minúty pred pelotónom. Pred povestným Arenberským lesom spadol jeden z favoritov na triumf van Avermaet. Rýchlo vymenil bicykel, no prišiel o cenné sekundy. So 115. ročníkom sa predčasne rozlúčil víťaz z roku 2014 Niki Terpstra, ktorý spadol a kamery zaznamenali jeho bolestivý výraz v tvári. V Arenberskom lese došli sily Delagemu a Vandenbergha nahradil Sylvain Chavanel (Direct Energie). Peter Sagan ho prekonal v silnej skupine spolu s Boonenom a Tonym Martinom (Kaťuša – Alpecin).

 

Sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa lúčiaci sa belgický veterán pokúsil zaútočiť, keď tesne predtým snahu o taktický únik P. Sagana ukončil defekt na dlažobných kockách. Na čele jazdila v tejto chvíli dvojica Daniel Oss (BMC) a Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) a Boonen sa vyburcovaním aktivity v skupine pokúšal dostať jej náskok pod kontrolu. Štyridsať kilometrov pred cieľom sa po druhý raz ocitol vpredu špičkový taliansky časovkár Oss.

 

Dostihnúť sa ho pokúsil Štybar s P. Saganom, Slovák však opäť dostal defekt, no podarilo sa mu dostať späť do skupiny okolo Boonena. Jazdec tímu Bora – Hansgrohe sa pokúšal prepracovať dopredu medzi sedmičku favoritov okolo van Avermaeta, medzi ktorých sa zaradil aj Oss. Van Avermaet zavelil pätnásť kilometrov pred záverom do útoku a na jeho atak reagovali Štybar a Langeveld. Únik dotiahli až na velodróm, kde sa k nim pred finišom pripojili Gianni Moscon (Sky) a Stuyven.

 

Paríž - Roubaix (257,00 km):

 

1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team) 5:41:07 h, 2. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step Floors), 3. Sebastian Langeveld (Hol./Cannondale - Drapac), 4. Jasper Stuyven (Belg./Trek - Segafredo), 5. Gianni Moscon (Tal./Sky) všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Arnaud Demare (Fr./FDJ) + 12 s, 7. André Greipel (Nem./Lotto - Soudal), 8. Edward Theuns (Belg./Trek - Segafredo), 9. Adrien Petit (Fr./Direct Energie), 10. John Degenkolb (Nem./Trek - Segafredo) všetci rovnaký čas... 38. Peter SAGAN (SR/Bora – Hansgrohe) +5:12 min, 85. Juraj SAGAN (SR/Bora – Hansgrohe) +18:28

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona